h i r d e t é s

A megújuló energiák ellen küzd a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A megújuló energiák ellen küzd a kormány

2015. január 23. - 01:00
0 komment

 

Abban a pillanatban, amikor a fejlett világ a megújuló erőforrások felé fordul, amikor a hagyományos energiahordozók káros voltát és fenntarthatatlanságát végre felismerni látszik a világ, a magyar kormány ismét unortodox lépéseket tesz.

Nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik is volt az első ilyen lépés, de a paksi atomerőmű tökéletesen indokolatlan és értelmetlen bővítése - és ezzel párhuzamosan egy gigantikus orosz hitel felvétele - mindenképpen közéjük tartozott. Az olajvezetékek ügyének kétutas kezelése szintén. Ám a legújabb lépések látszólag az inkompetencia egy egészen új szintjét tárják fel.

A kormány ugyanis nemrég úgy döntött, hogy a "jelentős szennyezést okozó" termékek kategóriájába sorolva a napelemeket termékdíjat vet ki azokra. Azaz ahelyett, hogy a napenergia szélesebb körű használatát támogatnák, gyakorlatilag büntetni kezdik azt a drágítással.

Még a belső körben sem értik

A lépés abszurditását jelzi az is, hogy nem csak Orbán Viktor egykori környezetvédelmi államtitkára, Illés Zoltán szerint értelmetlen, de még Áder János köztársasági elnök is kikelt ellene. Illés szerint azonban messze még a vége a megújuló energiák ellen folytatott hadjáratnak. A fideszes politikus szerint ugyanis a kormány a szélerőműveket és a hőszivattyúkat is készül megadóztatni.

Nem mondható, hogy a jelenlegi technológiák, melyekkel a megújuló energiaforrásokat felhasználhatjuk, tökéletesen tiszták volnának - a napelemeket, szélerőműveket természetesen le kell gyártani, ha már nem használhatóak, a hulladékot el kell helyezni. Alkalmazásuk azonban kifizetődőbb és nem kell attól félni, hogy valaki elzárja a vezetéket, megemeli a hordónkénti árat, vagy éppen elapadnak a források. A zöld energia mindig elérhető, állandó és tiszta. És valószínűleg éppen ez a kormány problémája is.

Nekünk megérné, de az államnak nem

Még ha az orosz kapcsolattól el is tekintünk, az állam számára akkor is problémát jelenthet az a koncepció, mely szerint az energiát a vállalatok vagy akár a magánemberek nem az államtól vásárolják majd, hanem legalább részben maguk is képesek olcsón előállítani.

Ha értelmezni akarjuk ezeket a lépéseket, sajnos az kínálkozik a jobb lehetőségnek, ha csak azt feltételezzük, hogy a kormányban ülők tökéletesen inkompetensek az energiapolitikai kérdéseket illetően. Ha ugyanis azt feltételezzük, hogy képesek értelmezni az energiapolitikai kérdéseket, akkor nem marad más, minthogy rosszindulatból és mohóságból lehetetlenítik el a zöld energia térhódítását.

{flike}
{jcomments on}


 

h i r d e t é s