h i r d e t é s

A meztelen király öltöztetése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A meztelen király öltöztetése

2022. július 28. - 13:11

A rezsim minden lehetséges eszközzel igyekszik megtartani a hatalmát.

„A rezsim minden lehetséges eszközzel igyekszik megtartani a hatalmát, akár olyan eszmefuttatásokkal is, amelyek a Kelet (vagyis az autoriter rezsimek) végső győzelmét ígérik a Nyugat (a jogállamok) felett. Az autoriter rezsimek vezetői kivétel nélkül képesek a jó és a rossz világméretű összecsapásáról értekezni, aminek a várható kimenetele természetesen az ő álláspontjukat támasztja alá. 

Csizmadia Ervin és az általa vezetett Méltányosság Politikaelemző Központ a hazai politológusok azon csoportjához tartozik, amely elemezni, megérteni akarják a hazai politikai folyamatokat, de kínosan kerülik, hogy előzetes teljesítménykritériumok, vagy értékek alapján állást foglaljanak az elemzett szereplők, adott esetben a Fidesz és Orbán Viktor tevékenységéről vagy teljesítményéről. Ezért nehéz mást gondolni, minthogy ezek a szakemberek a siker, és vele együtt az illető politikus által képviselt nézetek legitimitása szempontjából a politikai hatalom megszerzését és megtartását tekintik mérvadónak.

Legújabb írásukban (lásd lentebb) maradéktalanul hűek ehhez a felfogáshoz. Ennek egyik vitathatatlan előnye, hogy nem kell időt és energiát vesztegetniük arra sem, hogy visszatekintve értékeljék, mennyire bizonyultak helytállónak a miniszterelnök korábbi eszmefuttatásai, jóslatai. Itt van például a kérdés: bevált-e a 2014-es jóslat, hogy a Nyugat hanyatlik, ezzel szemben Oroszország és Törökország felemelkedik. Kínát szándékosan nem említem, mert ez utóbbi valóban felemelkedik, sőt előretör, ám történelmi-kulturális és egyéb okokból ez az ország annyira egyedi, hogy semmilyen tekintetében nem tekinthető modellértékűnek Magyarország vagy éppenséggel általában a felzárkózni akaró országok számára.” (hvg.hu/mandiner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s