h i r d e t é s

A műfű telepítésének helyes folyamata

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A műfű telepítésének helyes folyamata

2023. október 23. - 09:40

A műfű telepítése nem nagy ördöngösség, azonban van néhány alapszabály, melyekkel nem árt tisztában lenni a tökéletes végeredmény érdekében. A saját kézzel történő lerakás nagy előnye, hogy ezáltal rengeteg pénzt meg lehet spórolni.

Forrás: mufushop.hu

A Műfű Shop széles körű kínálatában lévő termékek egytől egyig minőségi darabok. Manapság nagyon sokan döntenek a mesterséges gyep mellett, ugyanis rengeteg előnye van az alkalmazásának. Ráadásul az ügyes kezű ezermesterek akár maguk is elvégezhetik a műfű telepítését.

Eszközök, amelyekre szükség lesz a telepítés során

A hatékony és precíz munka nem valósulhat meg az alábbi eszközök nélkül:

  • Egykomponensű ragasztó és és illesztőszalag
  • Geotextil
  • Szike vagy kés
  • Öntapadós illesztőszalag
  • Rögzítőtüskék és homok

A felület előkészítése

A műpázsit lerakása előtt ki kell alakítani a felületet, melynek jól kiegyenlítettnek kell lennie és megfelelő vízelvezetéssel kell rendelkeznie. Kizárólag ilyen felületre helyezhető a műfű, különben nagyon sok bosszúsággal szembesülhetünk a jövőben.

Ha a mű gyep természetes talajra kerül, akkor első lépésként el kell távolítani a talaj felső rétegét, majd a területet gyomirtó segítségével szükséges kezelni. Ezt követően legalább tíz centiméteres, jól tömörített alapra van szükség, ami lehet például homok és murva keveréke. Az alapos elegyengetés elengedhetetlen annak érdekében, hogy a telepítés utáni összkép esztétikus legyen. Az alapot fedje le geotextíliával, hogy hatékonyan megakadályozza a gyomok, illetve más növények megjelenését és növekedését.

A mesterséges gyep vágása

Ennél a lépésnél kerül elő a kés, mely optimális esetben egy jó minőségű szőnyegvágó, amelyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Ennek segítségével könnyen a kívánt méretre lehet vágni a tekercseket. Ügyelni kell rá, hogy a vágás mindig a tekercs hátoldalán történjen. Az esztétikus végeredmény érdekében a helyes szálirányt is figyelembe kell venni, hogy minél kevésbé látszódjon az illesztés.

Ragasztás

A tekercsek oldalait harminc centiméteres szélességben hajtsa fel, majd helyezze el a megfelelő méretre vágott illesztőszalagot. Az illesztőszalagra vigye fel a ragasztót, majd illessze rá a tekercs széleit. A tökéletes és precíz ragasztás érdekében alaposan nyomja le a ragasztott részeket.

A műfűvel fedett terület szélei

A kilógó szálakat vágja le és illessze a műpázsitot a szegélyekhez. Ez esetben is a szőnyegvágó kés alkalmazását javasoljuk a szőnyeg hátoldalán. Puha felület kapcsán a tüskék használata is elegendő, kemény felület esetén viszont a ragasztószalag használatával érhető el az optimális eredmény.

Az utolsó simítások

A hosszú szálú mesterséges gyep esetében célszerű homokot szórni a felületre az optimálisabb vízelvezetés miatt. További előny, hogy így a terület stabilizálható, és a fűszálak is egyenesek maradnak.