fbpx A Művelődés Háza következő programjai | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Művelődés Háza következő programjai

Olvasási idő
12perc
Eddig olvastam

A Művelődés Háza következő programjai

2019. szeptember 10. - 14:13

 

Jó böngészést!

Forrás: Facebook/Esztergomi Művelődési Ház

 • 2019. szeptember 21-én, szombaton 16 órakor

Magyar Népmese Színház: A BRÉMAI MUZSIKUSOK

Interaktív játék, a gyerekekkel közösen születik meg a produkció. A játék során a gyerekek magukra öltik a megfelelő jelmezeket, így két színész és egy zenész irányítása mellett aktív részeseivé válnak a mesének.

Az ismert történet szereplői nagyrészt a gyerekek, együtt indulunk a brémai erdőbe, együtt űzzük el a rablókat. A szamár, a cica, a kakas, a kutya, és a rák új otthonra talál és boldogan élnek……

 

Játékmesterek:

 • Benedek Gyula
 • Balázsi István
 • Zanotta Veronika
 • Zene:Földi lehel

50 perc, 4-12 éves korosztály számára ajánlott

Belépőjegy: 1.000 Ft

 

október 3-án 18 órakor  (Kamaraszínpad)

Imi, mondj egy verset!

Csuja Imre verssel él és versben gondolkodik kicsi gyerekkora óta, mióta esténként falusi házukban a nagymamájától tanult verseket, meséket a család és a szomszédok nagy nyilvánossága előtt elmondhatta. Hamar megtanulta, milyen az, kiállni és mondani. A vers, a versről gondolkodás később színészi pályáján is végigkísérte.

Önálló estjének egyik ihletője az utcán, tanyán, gyárban, üzletben, szóval „bárhol lehet verset mondani” élménye. Mintha tényleg ott sétálna a széksorok közt az a tyúk, akit kilépve a fekete függöny takarásából, legott megszólított az érkező: Ej, mi a kő! tyúkanyó, kend. A szobában lakik itt bent? A hajdani, tán sosemvolt szobából kilépve egy felülről nem látható kőre léptünk, hogy ne feleljünk aznap, anyókát láttunk sírni a sírok közt, közben majdnem biztosak lehetünk abban, hogy itt élnünk halnunk kell, ez ápol, s eltakar. Olyan szolid hangú magától értetődő egyértelműséggel mondta Imi. A megszólítást nem tiszteletlenségnek szánom, csak igazodom ahhoz a hajdanvolt hajdúnánai baráti körhöz, amely téli estéken, ha kifogytak a pletykából és szóból, a hirtelen beállt csendben megkérte a hétéves Csuja-gyereket: „Na, Imi, mondj egy verset!” És ő rázendített a nagymamától tanultakra: dőlt a rím, az ízes történetek ritmust kaptak: feketén bólintott az eperfa lombja, zúgott az éji bogár, lett kenyerünk, borunk is van, gyerekünk és feleségünk, szívünket nem szomorítottuk, eleségünk is akadt, kertünkben fák. Mégis éreztük, nincs meg a kincs, mire vágytunk, a kincs, amiért porig égtünk. Itthon vagyunk itt e világban, s már nem vagyunk otthon az égben. Petőfi, Radnóti, Kosztolányi boldog szomorú dalai után láttuk a boldogságot, ami lágy, szőke és másfél mázsa. József Attila az udvar szigorú gyöpén imbolyogtatta a göndör mosolygást a langy tócsában, s mi láttuk, mily tétovázva babrált pihéi közt a fény. Mert Csuja Imre így akarta.

Belépőjegy: 2.000,-

 

október 16-án 19 órakor:
Neil Simon: KÜLÖNTEREM, avagy vágytól asztalig

Az elegáns párizsi LA Casette Hotel különtermébe vacsorameghívást kap hat vendég.
Először három férfi érkezik, akik nem ismerik egymást.
Aztán megérkezik három nő és itt kezdődik a meglepetések sorozata...

 • Gabrielle: Csepregi Éva                                   
 • André: Szalma Tamás
 • Mariette: Hegyi Barbara                              
 • Claude: Kerekes József/Pusztaszeri Kornél
 • Yvonne: Pikali Gerda/Tornyi Ildikó             
 • Albert: Bozsó Péter

Fordította: Debreczeni Júlia
Rendezte: Tallós Rita

A Blue Dragonfly (Kék Szitakötő) Produkciója
A színdarabot Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli

Belépő: 3.900,-Ft

                                                   

 • 2019. október 12-én, szombaton 16 órakor - Bábkuckó

Sára Labor: PINOCCHIO KALANDJAI

2001-ben került bemutatásra - és azóta is töretlen siker - ez a humorral teli, lendületes előadás. Pinocchio több kalandját is átélheti a közönség, mialatt megismerkedünk Geppettóval, a Tücsökkel, Tűznyelő színházigazgató társulatával, a Rókával és a Macskával, a Tündérrel, a rosszcsont Lucignolóval és még számtalan további szereplővel, akik között a kis fabábu csetlik-botlik és próbál helyt állni a mese varázslatos világában, vagy csak “megúszni”, ahogy lehet… Carlo Collodi regénye, azaz Pinocchio története az emberi képzeletvilág egyik csúcsteljesítménye, mi mindezt sok bábbal, élőjátékkal és hangulatos olasz zenével mutatjuk be.

Az előadás egy interaktív bevezetővel egészül ki, melynek témája Itália, Pinocchio történetének színhelye. Játékos formában hangoljuk rá a közönséget az előadásban szerepet játszó olasz nyelvre, gesztusokra, kultúrára.

45 perc, 3-10 éveseknek ajánlott.

Kamaratermi előadás max. 50 főnek.

Belépőjegy: 500 Ft

 

 • 2019. október 19-én, szombaton 16 órakor

Szép Ernő Színház:

Grimm - Szinovál: HOLLE ANYÓ  - zenés mesejáték 

 • Holle anyó - Dóka Andrea
 • Lotti - Kereki Anna
 • Berta - Boldizsár Tünde
 • Alma - Simó Krisztián
 • Cipó – Simó Krisztián
 • Mostoha - Lipcsey Colini Bori
 • Tél Hercege - Simó Krisztián
 • Apa - Szinovál Gyula

 

rendezte: Szinovál Gyula

 

Miután szegény Lotti árván marad, gonosz mostohája és annak leánya, Berta szolgasorban tartják őt. Egy alkalommal, mikor vizet húz testvérének, beleesik a kútba. Egy másik világba csöppen, Holle anyó birodalmába. Itt többször is tanúbizonyságot tesz jó szívéről, szorgalmáról, amiért is a szolgálat végén megkapja megérdemelt jutalmát Holle anyótól. Mikor hazatér, gonosz testvére, Berta és mostohája elirigylik tőle a kincseket. Berta maga is leszáll Holle anyó világába, és a szolgálat végén ő is megkapja, amit megérdemel. Hogy melyik lány mit kap, az kiderül a meséből.

60 perc, 5-10 éveseknek ajánlott

Belépőjegy: 1.000 Ft

 

október 23-án 18 órakor

JÁVOR „PALI” UTOLSÓ MULATÁSA

 • Jávor Pál – Benkő Péter
 • Harmonikás – Rusz Milán
 • Prímás - Mikó István/Suki István/Lakatos Mihály

 

Előtte: Esztergom város megemlékező tisztelgése az 1956-os forradalom előtt

 

1959. augusztus
A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat. Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a színészlegenda, a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja. Mulatni szeretne, még egyszer… És szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban. Mondandójába belesűríti véleményét és végigvezet minket a magyar film és színjátszás hőskorán.
Mindeközben szeret, imádkozik és mulat, mulat, mulat….

Turay Ida Színház

(Az előadás ingyenes, a helyfoglaláshoz szükséges jegyeket a Művelődés Házában lehet igényelni!)

 

 • 2019. október 24. csütörtök 10 óraBabaszínház

Vaskakas Bábszínház: CINI-CINI MUZSIKA

Cini-cini muzsika, táncol a kis Zsuzsika, meg a tücsök koma, meg a katica. Csörögnek a kishalak, csattognak a kiskacsák, lovacska nyerít, patkója dalol. Minden, minden muzsikál ebben az apróknak szóló játékban!

Tervező: Wunder Judit 
Zeneszerző: Rab Viki
Dramaturg, rendező: Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas
Játssza: Rab Viki és Szúkenyik Tamás 

Az Aprók Színházáról: 
Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem a kifejezetten nekik készülő játékokra. Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen. Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz. 
 

Ezt felismerve csatlakozott a győri Vaskakas Bábszínház a norvég szakemberek által elindított „Művészet a legkisebbeknek” elnevezésű programhoz. Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.

20 perc előadás, 20 perc játék, 0-3 éves korig ajánlott

Belépőjegy: 1.000 Ft (mama+baba)

 

Október 25-én, pénteken 19 órakor – családi előadás

Bűvész Színház - Mental & Magic Show

Meghívhatunk egy varázslatos utazásra? Éld át a saját bőrödön a leghihetetlenebb trükköket és mentál kísérleteket, akár a színpadon is, hiszen interaktív műsorunkban nem egyszer a közönség tagjai próbálhatják meg befolyásolni a jövőt. Vajon valóban léteznek véletlenek, vagy ez is csupán illúzió?

Tarts velünk, és derítsük ki együtt! A Mental and Magic Show egyedi, humoros és egyben megdöbbentő szórakozás az egész család számára.

A műsor időtartama 2 x 50 perc közöttük egy kb. negyed órás szünettel.
A műsort 6 éves kor felett ajánljuk!
Belépőjegy: 3.600 Ft
Jegyek vásárolhatóak online a jegy.hu oldalán
 

október  30-án 18 órakor  (Kamaraszínpad)

SZIDDHÁRTA - Erdélyi Lili Ada monodráma előadása

Hermann Hesse hindu regéjének színpadi változatát rendezte és zenéjét szerezte Németh Márton

Az egyfelvonásos mű 105 perc.

Belépő: 2.000,- Ft

 

 • 2019. november (időpont egyeztetés alatt) 15 és 19 órakor - családi előadás
  A Budaörsi Latinovits Színház és a Múzs- Art Színházi és Művészeti Műhely Egyesület közös produkciója

Lakner Artúr- Lökös Ildikó: ÉDES MOSTOHA

zenés ifjúsági és családi előadás 2 felvonásban

„De jó is nektek, ti nem tudjátok / Mi az, ha valaki árva….” – énekli babáinak Erzsike, akire különös születésnapi ajándék vár: az új anyuka… De vajon vigasztalódhat-e Erzsike, lehet-e

mostohából édes? Lakner bácsi története új feldolgozásban - zenékkel, humorral és váratlan fordulatokkal teli megható történetéből kiderül mindez…

Szereposztás:

 • Berényi Mária: Endrődi Ágnes
 • Hargitay András: Tóth Sándor
 • Frici: Hajmási Dávid
 • Ibolya: Ambrus Asma
 • Cselédlány: Tövispataki Beáta
 • Igazgató: Horváth Károly
 • Elvira: Bánfi Kata
 • Safranek: Gyurity István
 • Az előadásban továbbá gyermek szereplők is közreműködnek
 • Rendező: Szemán Béla
 • Dramaturg és dalszöveg: Lökös Ildikó
 • Zene: Herczeg Tamás
 • Zenei vezető: Endrődi Ágnes
 • Koreográfus: Bóbis László
 • Jelmeztervező: Kolonics Kitti és Farkas Panna
 • Díszlet és scenika: Sokorai Attila

120 perc szünettel, 8 éves kortól ajánlott

Belépőjegy: 2.000 Ft

 

 • 2019. november 9. szombat 16 óra - Bábkuckó

Babits Mihály Kamaraszínház:
Bagossy László - A SÖTÉTBEN LÁTÓ TÜNDÉR – mesebeszéd

Játssza: Kéner Gabriella

Rendező: Pénzes Csaba m.v.

„Én, a legkisebb, a Pirinyó Minyó, semmiben, de semmiben sem tudtam a legügyesebb lenni a testvéreim között. Ezért suttogva kértem anyámat, hogy most lesz szíves csak engem szeretni, lesz szíves csak rám figyelni, és lesz szíves csak nekem mondani egy mesét, olyat, amiből megtudhatom a tündérnevemet, és hogy miben lehetnék a testvéreim között a legügyesebb. Mert a bánatom már akkora, hogy ilyen kicsi létemre nem is tudom, hogyan fér belém…” Tündéranyám ekkor azt mondta nekem: „Olyan mesét mondok neked, ami a kimondott szavak által a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének a legsötétebb csücskébe vezet.”

45 perc, 5 éves kortól ajánlott

Kamaratermi előadás max. 50 főnek.

Belépőjegy: 1.000 Ft

 

november 11-én 19 órakor:

Marc Camoletti: BOEING BOEING – Leszállás Párizsban

bohózat két felvonásban

Szereplők:

 • Bernard: Bozsó Péter
 • Robert: Baronits Gábor
 • Bertha: Mézes Violetta
 • Judith: Köllö Babett
 • Janet: Deutsch Anita
 • Jaqueline: Mádi Piroska/Gregor Bernadett

Bernard, a sztárépítész elegáns loft-lakásában éli gondtalan életét. Ha kinéz az ablakon, Párizsra lát. Ha vacsorázna, a házvezetőnő viszi otthon a nemzetközi konyhát. Ha menyasszonya megérkezik, mámorosan szeretik egymást. Ha másik menyasszonya érkezik meg, vele is mámorosan szeretik egymást. Ha a harmadik, vele is. Mert minden normális, modern férfinak három menyasszony az ideális, csak légiutas-kísérők legyenek, és menetrend szerint elkerüljék egymást.
Amikor beállít a régi iskolatárs, hogy apró szívességet kérjen, ő is elámul az irigylésre méltó és tökéletes rendszeren. Persze egyetlen apró hiba is végzetes. Kettő még rosszabb, vicces. Ez az este a harmadik hibával kezdődik...

 

Belépőjegy: 3.000,- Ft

 

2019. november 16. 18órától

VI. Esztergomi Törzsi Tánctalálkozó Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre az Esztergomi Törzsi Tánctalálkozó. Az eseményen a házigazda Sweet Ginger /esztergomi törzsi tánccsoport/ éves bemutatóján kívül az ország egész területéről meghívott vendégek is fellépnek. Helyet kapnak törzsi és törzsi fúziós táncosok, csoportok, hogy megmutassák különleges táncaikat. Mindenkit szeretettel vár: Debreceni Nelli és a Sweet Ginger

 

 • 2019. november 21-én, csütörtökön 10 órakor - Babaszínház

Délibáb Társulat: SÜSS FEL NAP!

Előadják: Revuczky Nóra és Sólyom Tamás

Előadásunk során a különböző időjárási jelenségeket figyelhetik meg és élhetik át a gyerekek játékos formában, melyeket látványos, színes és ötletes tárgyakkal és hangokkal jelenítünk meg.

Felkel a Napocska, de a szél felhőket, esőt, majd a hideg havat és ködöt hoz. Az előadás végén azonban egy közös éneklés során ismét előbújik a Napocska, és meleg sugarai szivárványt csalnak a tájra.

Az időjárási jelenségeket dalokkal és mondókákkal kísérjük. Az ismerős furulya és xilofon mellett számos különleges hangszert is láthatunk és hallhatunk, mint a harangjáték, a kalimba, vagy az udu drum.

Az előadást követő 20 percben a gyerekek átbújhatnak a szivárvány alatt, kergetőzhetnek a széllel, bebújhatnak a hótakaró alá, megnézhetik a díszletet, kipróbálhatják a nekik való hangszereket, érdekes és puha tárgyakat.

20 perc előadás, 20 perc játék, 0-4 éves korig ajánlott

Belépőjegy: 1.000 Ft (mama+baba)

 

 • 2019. november 22-én, pénteken 15 órakor - Gyermekszínházi bérlet 1. előadása

HADART Színház: HETEDHÉT VARÁZSLAT - zenés mesejáték

Szereplők:

 • Bimbi – ILLÉS-NAGY Maja
 • Tündér – FÁBIÁN Nikolett
 • Anya / Hajasbaba – NYÁRI Bernadett
 • Bohóc – PILLE Tamá;
 • Herceg – KALMÁR Gergely
 • Boszorkány – LÓRÁNT Krisztina
 • Robot – KASZÁNYI Roland

 

Írta és Rendezte: Pille Tamás

Bimbi pont olyan, mint a többi kislány, mégis amikor elalszik, csodálatos dolgok történnek vele. Kedvenc játékai egy jóságos Tündér segítségével megelevenednek és ki sem fogynak a mesékből. Amikor felébred, már ő is tudja: “Ha felnőttként is megőrizzük gyermeki lelkünket, akkor mindig nyitva áll előttünk az álmok és a mesék varázslatos világa.”

70 perc, 5-9 éveseknek ajánlott

A 3 előadásra szóló bérletek ára 4.000 Ft.

Belépőjegy (ha marad hely) 1.500 Ft

 

 • 2019. november 23-án, szombaton 16 órakor

VSG Táncszínház: SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG

 • Apa/Gyertyatartó/herceg: Kerekes Patrik
 • Gaston/Szörnyeteg: Vass Sándor Gergely
 • Teáskanna: Levacsics Adél
 • Stylist: Kovács Tímea
 • Díszlet: Szabó Csaba
 • Háttéranimáció és világításterv: Kiss Imre
 • A rendező/koreográfus asszisztense: Annus Beáta
 • Rendezte és koreografálta: Vass Sándor Gergely

A 2019-ben 10 éves VSG Táncszínház a Szépség és a Szörnyeteg színpadra állításával nem szakít az együttestől már jól megszokott tradíciókkal. Ezen tradíciók közül kiemelendő az eredeti mese sok humorral tűzdelt feldolgozása, a klasszikus zenei aláfestés, a megértést támogató narráció és a nagyszínházi minőségű színpadi megjelenítés. Ezúttal a már hagyományosan szép jelmezek mellett egy izgalmasan átalakuló díszlet, különleges látványvilág, többek között speciális vetítéses animáció teszi feledhetetlenné az előadást.

5-12 éveseknek (és ettől följebb is mindenkinek) ajánlott, 55 perc

Belépőjegy: 1.000 Ft

 

2019. november …….. 15 és 19 órakor - családi előadás
A Budaörsi Latinovits Színház és a Múzs- Art Színházi és Művészeti Műhely Egyesület közös produkciója

Lakner Artúr- Lökös Ildikó: ÉDES MOSTOHA

zenés ifjúsági és családi előadás 2 felvonásban

Részletesebben lsd. a gyermekprogramoknál.

november (időpont egyeztetés alatt!)  

Pierre Sauvil: Napfény kettőnknek

Hogyan lehet elviselni valakit, akivel muszáj együtt élni, akivel semmiben nem lehet egyetérteni, mert mindenben épp ellenkező véleményen van, és semmi sem érdekli, ami a másik számára fontos? Persze kéznél a magyarázat: a férfi gazdag, a lány szegény. Semmi sem köti őket össze, sem a koruk, sem az ízlésük, ám, - ahogy az ilyenkor lenni szokott, - mire a darab véget ér – biztosan szeretni fogják egymást. De ezúttal szó sincs szerelemről...

Belépőjegy: 3.000,- Ft

 


 

h i r d e t é s

Kommentek