h i r d e t é s

A napsütésé lesz a főszerep, de délután visszatérhet az eső

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A napsütésé lesz a főszerep, de délután visszatérhet az eső

2019. június 19. - 06:05

 

A következő napokban lassan ismét melegszik az idő, de kezdetben igencsak fülledt lesz a levegő. A záporok, zivatarok még több napig a vendégeink maradnak! - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: H.szabó Sándor

Szerdán délelőtt sok napsütésre van kilátás, de közben elkezdődik a gomolyfelhő-képződés is. Számottevő csapadék még nem várható.  Délután a napos időszakok mellett a képződő gomolyfelhőkből helyi záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani. Mérsékelt lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán nem érkezik front hazánk térségében, de többen a keringési problémák fokozódásra, emellett pedig ismét fülledtségre panaszkodhatnak. - írja a meteoklinika.hu

Szerdán frontmentes marad ugyan az idő, de amennyiben az arra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor enyhébb migrént, illetve nagyobb eséllyel koncentrálási panaszokat tapasztalhat. A figyelemzavarokkal összefüggésben csökken a teljesítőképesség, pedig az előző napok változékony humánmeteorológiai helyzete már így is kifáraszthatta szervezetét. Ezzel együtt országszerte a magas páratartalmú, meleg levegő még mindig okozhat kellemetlenségeket, és nem csak abban az esetben, ha légzőszervi megbetegedéssel él. Sokaknál gyakori lehet a légszomj, a nyomottságérzés, illetve a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. A fülledtség mellé viszonylag magas hőmérsékletek is társulnak, így fokozódik az izzadás. Ha műszálas, rosszul szellőző ruhát választ, akkor a bőr nem tud levegőzni, ez pedig akár rosszulléthez, szédüléshez is vezethet. A zivatarok területen az asztmatikus panaszok felerősödésére lehet számítani, az érintetteknek ajánlott ebben az időszakban zárt helyen tartózkodni és lepihenni.

Ilyen körülmények között a szabadtéri intenzív sportolás sem javasolt, gyakori légszomj jelentkezhet, emellett az idősek és a szívbetegek számára különösen megterhelő ez az időszak. Viharok környezetében ingadozhat a vérnyomása is, amennyiben hajlamos erre, akkor fokozottan kímélje magát!

Az UV-sugárzás értéke térben is időben is ingadozni fog, de ahol hosszabb napos időszakok várhatóak, ott a déli órákban mindenképpen javasolt a védekezés a káros sugarak ellen. A sugárzás mértéke egyes körzetekben meghaladja a nagyon erős fokozatot, használjon legalább 30-as, érzékeny bőr esetén 40-es faktorszámú naptejet a leégés elkerülése érdekében!

Az allergiások sajnos nem számíthatnak könnyű időszakra, a meleg, nyárias időben továbbra is intenzíven szórja pollenjét a pázsitfű és a csalánfélék is. A szabadtéri tevékenységek alatt az érzékenyek messze kerüljék el a réteket, mezőket, a kirándulásokat pedig inkább a hegyek térségébe tervezzék. Próbálja megakadályozni a virágpor bejutását a lakásba, délután egyáltalán ne szellőztessen, és használjon vastagabb függönyöket a nyílászárók előtt!

A közlekedésben fokozott figyelem szükséges az elszórt záporok, esetleg zivatarok miatt. A csapadékos területeken nedvessé, csúszóssá válik az útburkolat, jelentősen megnövekszik a féktáv. A balesetek elkerülése érdekében lassabb haladás, nagyobb követési távolság javasolt. A zivatarokat erős, viharos szél is kísérheti, legyünk nagyon óvatosak! Emellett országszerte figyelmetlen sofőrökkel is találkozhat az utakon, így továbbra sem csökken a balesetveszély.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, fejfájás, légszomj. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s