h i r d e t é s

A nőverőket védi a Fidesz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A nőverőket védi a Fidesz

2018. június 14. - 16:19

 

Orbán Viktor nemrég bejelentette, hogy szerződést akar kötni a magyar nőkkel, hogy emelkedjen a születések száma. 

Fotó: Gurmai Zita / Facebook

Szerintem a politikának nem sok keresnivalója a magyar nők hálószobájában, de legyünk jóindulatúak és mondjuk azt: ez annak a jele, hogy a kormány számára a nők véleménye is számít.

Ha viszont így van, akkor azt kérdezem: miért védi a Fidesz-kormány a nők bántalmazóit?

Most ugyanis az a helyzet, hogy a Fidesz-kormány 2014. március 14-én aláírta a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli egyezményt, de ratifikálni azóta sem hajlandó azt. Mondjuk ki: amíg ez így van, az Orbán-kormány minden egyes nőverés ügyében bűntársa az elkövetőnek!

A nők bántalmazása nem politikai, hanem civilizációs kérdés. Ebből a szempontból az Orbán-kormány egyre távolabb vezeti hazánkat a civilizált világtól.

Ráadásul Magyarország nem csak az Isztambuli Egyezmény ratifikálását mulasztotta el, de nem is tett semmit azért, hogy ne fordulhasson elő családon belüli erőszak, hogy ne haljanak meg ártatlan nők és gyermekek csak azért, mert nincs senki, aki megálljt tudna parancsolni ezeknek a rettenetes folyamatoknak!

Hányszor mondta már Orbán Viktor, hogy az államnak az a dolga, hogy a polgárait megvédje?!

Ehhez képest a Fidesz-kormány a nők védelmében a kisujját sem mozdítja! A jelenlegi áldozatvédelmi rendszer elégtelen, mert nem garantálja a bántalmazott nők és gyermekek biztonságát. Az Orbán-kormány egyszerűen cserbenhagyja a saját polgárait!

Ebben a témában elmondott napirend előtti felszólalásomra Rétvári Bence államtitkár semmitmondó válaszában felsorolta a három új áldozatvédelmi központot és persze szokás szerint nyolc évnyi Fidesz-kormányzás után is „elmúltnyolcévezett”.

Szerintem Rétvári és a kormány téves úton járnak. A megoldás ugyanis nem áldozatok elrejtése. Magát az erőszakot kell megszüntetni! Ehhez hatékony jogi háttérre, és az erre épülő határozott rendőri intézkedésekre van szükség az elkövetők ellen.

Völner Pál tavaly novemberben azt mondta, hogy a kormány abban a ciklusban már nem foglalkozik az Isztambuli Egyezmény ratifikálásával. Vagyis Orbánék tudatosan fél évig nem tettek semmit, mialatt Magyarországon emiatt hetente legalább egy nő meghal.

dr. Gurmai Zita
Országgyűlési képviselő, az MSZP Nőtagozatának elnöke


 

h i r d e t é s