h i r d e t é s

A nyár eddigi legmelegebb napja áll előttünk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A nyár eddigi legmelegebb napja áll előttünk

2020. július 10. - 05:57

 

Hőségre kell készülni!

Délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik az idő. Csapadékra nem kell készülni. 

Délután igazi kánikula várható szinte zavartalan napsütéssel. Csapadék nem lesz. Élénk lesz a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 34 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken az egyre fokozódó hőség teszi próbára szervezetünket. Fennáll a napszúrás, a hőguta és a kiszáradás veszélye is, legyen nagyon óvatos! - írja a meteoklinika.hu

Pénteken az ismét országosan jellemző 30 fokos, vagy afeletti meleg komoly terhelést ró szervezetünkre.

Amellett, hogy fejfájás, migrén jelentkezhet többeknél, az idősek és a szívbetegek számára humánmeteorológiai szempontból különösen nehéz ez az időszak.

A nagy melegben az izzadás során sok folyadékot veszíthet, amit ha nem pótol, akár komolyabb problémák is jelentkezhetnek. Az ásványvíz mellett üdítő gyümölcsleves, limonádé, és a friss gyümölcsök fogyasztása is jó megoldás, az étkezés során is térjen át a kímélő fogásokra. A zsírban tocsogó, túlfűszerezett fogások nagyon megterhelik a gyomrot, akár rosszullétet is okozhatnak – a strandokon se válassza ezeket!

11 és 15 óra között nagyon erős UV-sugárzás várható, akár negyed óra alatt is leéghet. Az érzékenyebb bőrűek és a gyerekek válasszanak 40-es, a normál bőrtípusba tartozók pedig 30-as faktorszámú naptejet. Vegye figyelembe azt is, hogy a vízpartokon megsokszorozódik a bőrét érő sugárzásdózis, és ilyenkor ismételje meg gyakrabban az újrakrémezést!

A közlekedésben a nagy meleg által kiváltott koncentrálási problémák, a kialvatlanság, türelmetlenség jelenti a legnagyobb veszélyt. Aki hosszú útra indul, készítsen be sok folyadékot, valamint vezessen a szokásosnál is óvatosabban. Javasolt gyakoribb, rövidebb pihenők beiktatása is. Élőlényt soha ne hagyjon bezárt járműben a napon, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s