h i r d e t é s


A pálinka és gyümölcs drágulása várható

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A pálinka és gyümölcs drágulása várható

2017. november 23. - 10:52

 

25 ezer tonnára becsülhető az idei termés a jelenlegi kilátások szerint. A betakarítás általában augusztus közepén kezdődik és egészen októberig tart. 

Ez a szám viszonylag gyengének mondható egy átlagos év termését tekintve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Gyümölcstermelői Főbizottságának elnöke szerint. Apáti Ferenc úgy gondolja, 20-40 ezer tonna körte terem Magyarországon 2400 hektárt tekintve évente az időjárástól függetlenül. Idén a szabolcsi és borsodi termesztőkörzeteket nagy értékben fagy sújtotta, a zalai termőtáj áprilisban fagykárt szenvedett, így az alacsony termésnek több tényezője is akadt, ehhez hozzá tett az is, hogy a nyári csapadékmennyiség sem volt elegendő.

A három legjelentősebb termőtáj az országban Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs megye. A legnagyobb területen termesztett fajta a körterület harmada a Bosc kobak, a termőterület negyedén pedig Vilmos körte terem. A legkorábban érő magyar körtefajta, amely július elején takarítható be. A Clapp, Vilmos, Conference, Bosc kobak pedig leginkább augusztus közepétől egészen októberig teremnek. A körte a hagyományos tárolókban 1-2 hónapig megfelelő körülmények között februártól egészen márciusig tárolhatóak. Idén sem változott jelentős mértékben a léipari körte termelői nettó ára így kilogrammonként 50-60 forint között mozog. Az étkezési körte, amely első osztályú, nettó termelői ára 20-30 százalékkal magasabb a többéves átlaghoz képest, így ez jelenleg 180-220 forint között mozog. Az árak emelkedése Apáti Ferenc szerint a nagy idei fagykárnak köszönhető, amely Lengyelország, Hollandia, Belgium legnagyobb európai termelőket is ugyanúgy érintette, az Olaszországi nyári aszály is hozzájárult a jelentős kialakult károkhoz. Évi 500 és 2000 tonna között mozgott a magyar körteexport átlagosan, Szlovákiába és Romániába exportálunk a leggyakrabban, a kivitel azonban az eddigiekhez képest sokkal kevesebb lesz. Az gyümölcsméret is kisebb az aszályos időjárás miatt, valamint a fagyok, jégverések minőségi veszteséget jelentettek. Az elmúlt években 1000-2500 tonna között mozgott az import, főleg Olaszországból, Lengyelországból érkezik a késő téli és tavaszi időszakban.h i r d e t é s

betöltés..

;