h i r d e t é s

A párkapcsolati kiégésről (relationship burnout)

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A párkapcsolati kiégésről (relationship burnout)

2015. május 30. - 14:31
0 komment

 

A kiégésről főleg a munka kapcsán szoktunk szót ejteni, azonban nem csak ezen a területen jelentkezhet, hanem a magánéletben is.

Ezt nevezik párkapcsolati kiégésnek, vagy relationship bornoutnak. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni a problémát, akkor azt mondhatjuk, hogy a kapcsolat unalmassá válik, ellaposodik, a benne lévő felek, vagy legalább az egyik fél már nem érzi jól magát a párkapcsolatban.

Ez egy elég gyakori jelenség, és leginkább olyan pároknál szokott jelentkezni, akik több éve együtt vannak, együtt élnek, és úgy érzik, kapcsolatuk már nem tartogat túl sok izgalmat számukra. Szintén felütheti fejét a párkapcsolati kiégés, ha egyik, vagy mindkét fél úgy érzi, hogy a párkapcsolat megrekedt, abban előrelépés már nem várható.

Szerencsére azonban van megoldás a problémára, de ahhoz, hogy egy kapcsolat rendbe jöjjön, mindkét félnek tennie kell érte.

Miért jön létre a kiégés?

A probléma gyökere általában az, hogy többéves stabil kapcsolat esetén hajlamosak vagyunk a másik ember jelenlétét természetesnek venni. Már nem kell küzdeni érte, hiszen megkaptuk, a „miénk”, az újdonság varázsa és izgalma pedig ilyenkorra már réges-régen elmúlt. Az ember hajlamos arra, hogy belekényelmesedjen egy ilyen helyzetbe. A mindennapok rutinná válnak, és egy idő után azt vehetjük észre, hogy voltaképpen csak élünk egymás mellett, esetenként a szexuális együttlétek ritkulnak, vagy egy idő után teljesen el is maradnak. Olyan is előfordulhat, hogy a nemi élet nem hiányzik ugyan a kapcsolatból, de azt is a megszokottság, rutinszerűség jellemzi.

Mit lehet tenni?

A kiégés kezelése azért nehéz, mert az esetek többségében az érintettek észre sem veszik, hogy gond van. Általában úgy szokott mégis fény derülni a problémára, hogy az egyik fél elégedetlen a helyzettel, és változásra kéri a másikat. Ha sikerül beismerni, hogy gond van, az már egy jelentős lépés a megoldás felé! Sokat segít, ha a pár elkezd olyan programokat szervezni kettesben, melyek normális esetben nem részei a hétköznapjaiknak: vacsora, mozi, színház, vagy bármi, ami egy kicsit kizökkenti őket a napi mókuskerékből, és amivel közös élményeket szerezhetnek. Ha ez nem vezet eredményre, hasznos lehet egy megfelelő szakember segítségét kérni.

 

pszichologuskereso.hu (Címlap: a kép illusztráció - Forrás: poweroftwomarriage.com)

Posted by SEJT on 2015. május 30.

 

h i r d e t é s