h i r d e t é s

A PTE professzorának tanácsa: előzzük meg az érbetegségeket!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A PTE professzorának tanácsa: előzzük meg az érbetegségeket!

2019. március 21. - 18:13

 

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érbetegségek Napját az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként március 21-én tartja.

Az érszűkület Magyarországon több mint 400 000 embert érint. 

Dr. Menyhei Gábor egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Érsebészeti Klinikájának igazgatója az esemény kapcsán elmondta:

Idén a vénás betegségek a témája az évente megrendezett Érbetegségek Napjának. A rendezvény célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét olyan gyakori betegségekre, melyek megelőzésében és gyógykezelésében a megfelelő életmódnak jelentős szerepe van.

– hangsúlyozta a professzor.

Ilyen megbetegedések az alsó végtagok visszértágulatai és vénás keringési zavarai. Kialakulásukban a genetikai tényezők mellett nagy szerepe van a helytelen, mozgásszegény életmódnak, a tartós állásnak és a túlsúlynak. A betegség korai szakaszában csupán enyhe tünetek, például nehézlábérzés, feszülés, esti lábfáradtság állnak fenn, azonban kezelés nélkül súlyosabb tünetek, például bőrtünetek, állandó lábdagadás, sőt, nehezen gyógyuló sebek is kialakulhatnak, melyek a betegek életminőségét jelentősen rontják. 

Dr. Menyhei Gábor szerint

A betegség korai szakaszában elkezdett kezeléssel az alsó végtagi vénás betegségek gyógyíthatók. A nem műtéti kezelés legfontosabb elemei a kompressziós harisnya viselése, megfelelő életmód kialakítása, és a vénás keringésre ható gyógyszerek alkalmazása.

Visszértágulatok kezelésére a leghatékonyabb módszer a műtét, mely kis kockázatú, ugyanakkor hatásos beavatkozásnak tekinthető. Ma már alkalmaznak a hagyományos visszérműtét mellett minimális fájdalommal járó, gyors gyógyulást biztosító úgynevezett katéteres beavatkozásokat is. 

A PTE professzorának szakmai véleménye alapján

a vénás betegségek megelőzéséhez a legfontosabb életmódbeli tanácsok: sok mozgás, rendszeres sport, a tartós állás kerülése, és megfelelő étrenddel a túlsúly megelőzése.

Az Universitas Televízió témában készített videója itt érhető el:


 

h i r d e t é s