h i r d e t é s

A Richter ismét mindenkit meglepett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Richter ismét mindenkit meglepett

2015. november 04. - 08:25
0 komment

 

Még ha egyszeri tételekkel is, de alaposan rávert az elemzői várakozásokra a Richter gyorsjelentése. 276 milliárd forint fölött jár az idei árbevétel, az idei üzemi eredmény pedig kétszerese a tavalyinak. Magyarországon nőtt a forgalom, az ukrán piac szinte megszűnt.

Bogsch Erik egy korábbi Richter-közgyűlésen - Fotó: MTI / Bruzák Noémi

276 milliárd forint fölött az idei árbevétel

A Richter Gedeon Nyrt. 6,85 milliárd forint nettó nyereséget ért el 2015. harmadik negyedévében, ami 20,9 százalékkal meghaladja a múlt év azonos időszakit - írja a Privátbankár.

A lap szerint, a társaság árbevétele 4,2 százalékkal 92,6 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedévben; ha a teljes első háromnegyed évet nézzük, a teljes árbevétel forintban és euróban mérve egyaránt 4,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, és elérte a 276,5 milliárd forintot.

Az eredmények jelentősen meghaladják az elemzői várakozásokat, amelyek átlagosan 85,9 milliárd forint árbevételt és 56 százalékkal csökkenő, 2,5 milliárd forintos nettó profitot jeleztek előre a portfolio.hu által készített konszenzus szerint. A konszenzus ugyanakkor nem tartalmazza az egyszeri tételeket - például mérföldkőbevételt - amelyek jelentősen javították a társaság számadatait, írja az MTI.

Végre beérett a cariprazine

A harmadik negyedévben az üzleti eredményt jelentősen javította egy egyszeri, nagymértékű mérföldkőbevétel, amelyet az Allergan fizetett a cariprazine amerikai forgalombahozatali engedélyének jóváhagyásával kapcsolatban.

A negyedéves üzemi eredmény így 20,73 milliárd forint lett, szemben az egy évvel korábbi bázisidőszak 7,44 milliárd forintos eredményével. A kilenc havi üzemi eredmény 97 százalékos növekedéssel 52,4 milliárd forintot ért el. 

Magyarországon nőtt a forgalom, az ukrán piac szinte megszűnt

Magyarországon 2015 első kilenc hónapjában 4 százalékkal nőtt a Richter forgalma, 26,76 milliárd forint árbevételt ért el.

Az exportból származó árbevétel 5 százalékkal, 808,8 millió euróra nőtt. A forgalom elsősorban Kínában, a nyugat-európai országokban, valamint Romániában bővült, míg Ukrajnában jelentősen visszaesett, gyakorlatilag elenyésző piaccá zsugorodott. Ez persze nem csoda: a hrivnya árfolyama 64,8%-ot gyengült a dollárhoz képest az érintett időszakban, ami a vásárlóerő drasztikus csökkenését eredményezte.

Csökkent a forgalom a szankciók sújtotta Oroszországban is. Rubelben mérve ugyan több mint 30 százalékkal bővült a forgalom az első háromnegyed évben, a rubel azonban eközben 33 százalékot gyengült az euróhoz képest.

Ki örülhet a legjobban az eredménynek?

Az állam nemrég megvált az OTP-ben meglévő tulajdonrészétől - egy sajtótájékoztatón Lázár János azt mondta, a Richter-részvénycsomag eladása viszont nem merült fel. (Más kérdés, hogy ha felmerült volna, akkor sem nagyon mondhatna mást.)

 

privatbankar.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s