fbpx A román elnök már Washingtonban, Orbán a stadionban! | CIVILHETES

h i r d e t é s

A román elnök már Washingtonban, Orbán a stadionban!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A román elnök már Washingtonban, Orbán a stadionban!

2017. június 10. - 06:42

 

Donald Trump amerikai elnök a Klaus Iohannis román államfővel tartott közös pénteki sajtótájékoztatóján Katarról tett éles hangú nyilatkozatot, majd leszögezte: Washington betartja a NATO-szerződés kollektív védelemről szóló, 5. cikkelyét. - írja az MTI.

Donald Trump amerikai elnök (j) és Klaus Iohannis román államfő kezet fog sajtótájékoztatójuk végén a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében - Forrás: MTI/AP/Andrew Harnik

A Fehér Ház Rózsakertjében megtartott sajtókonferencián Donald Trump néhány mondatban kiemelte az Egyesült Államok és Románia népei közötti szerinte rokon vonásokat, így például a szabadságszeretetet és a kulturális gyökerek tiszteletét.

Azután Trump rövid nyilatkozatot tett az Öböl menti válság ügyében.

A vég kezdete

A nyilatkozatban - miközben percekkel korábban Rex Tillerson külügyminiszter a Katar körüli blokád enyhítésére szólított fel - Trump erőteljesen bírálta Katart. Mint fogalmazott:

Katar történelmileg mindig is a terrorizmus támogatója voltnagyon magas szinten, és szerinte eljött az idő, hogy felszólítsa az emírséget, "azonnal fejezze be a terrorizmus finanszírozását".

Majd hangsúlyozta, hogy reményei szerint elkövetkezett a "vég kezdete" a terrorizmus finanszírozásában, és ez éppen azon a rijádi csúcstalálkozón kezdődött el, amelyen a minap "barátommal, Szalmán királlyal", vagyis a szaúdi uralkodóval és további mintegy ötven arab állam vezetőjével vett részt.

A terrorizmusról szólva leszögezte: "egyetlen civilizált nemzet sem tűrheti el ezt az erőszakot és nem engedheti meg, hogy e gonosz ideológia elérje a partvidékét".

Szavatolják a szövetségesek biztonságát

Donald Trump ezt követően az amerikai-román viszonyt dicsérte, s reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatokat tovább mélyítik. Elégedetten szólt arról, hogy Románia kötelezettséget vállalt védelmi kiadásainak a GDP (bruttó nemzeti össztermék) két százalékán felülre emelésére.

Remélem, más NATO-tagországok is követik a példát - fűzte hozzá. Egy romániai újságíró kérdésére válaszolva Trump leszögezte: az amerikai kormány maximálisan tiszteletben tartja a NATO alapszerződésének 5. cikkelyét, vagyis elkötelezett az európai NATO-szövetségesek biztonságának szavatolása mellett.

Nyilvánvalóan azért vagyunk Európában, hogy biztosítsuk a védelmet- fogalmazott Trump.

Rövid nyilatkozatában Iohannis államfő szintén utalt a NATO szerepének fontosságára, és leszögezte: párbeszédet kell folytatni, de az észak-atlanti katonai szövetségnek fenn kell tartania elrettentő erejét.

Itt is Comey volt a téma

A közös sajtóértekezleten az újságírók többnyire a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója, James Comey csütörtöki szenátusi meghallgatásán elhangzottakról kérdezték az elnököt.

Trump hangsúlyozta: a meghallgatás bebizonyította, hogy "nem volt összejátszás, nem volt obstrukció, és Comey egy kiszivárogtató". Ezzel arra utalt, hogy a meghallgatáson Comey kifejtette: a tavalyi elnökválasztási kampányba történt orosz beavatkozás vizsgálataiban Donald Trump nem érintett,az elnök nem akadályozta a vizsgálatot,és nem adott utasítást az FBI igazgatójának a volt nemzetbiztonsági főtanácsadó, Michael Flynn elleni nyomozás lezárására.

A meghallgatáson James Comey elismerte azt is, hogy egyik barátját megkérte a Trump elnökkel folytatott beszélgetéseiről készült jegyzetek kiszivárogtatására a sajtónak. Trump közölte: hajlandó eskü alatt elmondani a saját változatát a történtekről. (MTI) / origo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s