fbpx A Roszatom francia partnereivel a MOX-üzemanyag újrahasznosíthatóságát kutatja | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Roszatom francia partnereivel a MOX-üzemanyag újrahasznosíthatóságát kutatja

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

A Roszatom francia partnereivel a MOX-üzemanyag újrahasznosíthatóságát kutatja

2021. december 02. - 05:58

 

2021. december 1-jén Párizsban a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, a Francia Atom- és az Alternatív Energetikai Bizottság (CEA), valamint az EDF energetikai cégcsoport vezetői közös szándéknyilatkozatot írtak alá az atomenergetika terén folytatott hosszútávú K+F együttműködés fejlesztéséről.

Forrás: Roszatom

A nyilatkozat értelmében laboratóriumi körülmények között kutatják, hogy milyen lépésekre van szükség a kevert urán-plutónium, azaz MOX-üzemanyag kiégésével keletkező úgynevezett második generációs plutónium kinyeréséhez, hogy újrafeldolgozás után azt ismét fel lehessen használni a 4. generációs gyorsneutronos reaktorok üzemanyagaként. 

Az így kinyert második generációs plutóniumból a jövőben kísérleti üzemanyag tablettákat állítanak elő, amelyeket a 2020-as évek közepétől kísérleti gyorsneutronos kutatóreaktorban sugároznak majd be. 

A háromoldalú kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodással a feleknek az a célja, hogy bemutassák: a jelenleg működő könnyűvizes termikus neutronos reaktorokban használandó MOX-üzemanyagok kiégésével keletkező értékes anyagok (köztük a második generációs plutónium) újrafeldolgozás után a gyorsneutronos reaktorok üzemanyagaként hasznosíthatók, ami jelentősen hozzájárul az atomenergetikai ipar fenntartható fejlődéséhez. 


 

h i r d e t é s