h i r d e t é s


A Roszatom vizsgálatot indít a radioaktív szennyezés forrásának megállapítására

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Roszatom vizsgálatot indít a radioaktív szennyezés forrásának megállapítására

2017. november 24. - 14:11

 

​Egy orosz akadémiai intézet bizottságot állít fel a légkörbe került és az európai, valamint orosz mérések által észlelt ruténium 106-os izotóp forrásának felderítésére.

Forrás: vg.hu

Miután az orosz és az európai közvélemény, valamint a média részéről felmerült az igény a ruténium 106-os izotóp kibocsátási helyének meghatározására, orosz tudósok javaslatot tettek egy független bizottság felállítására.

Az Atomenergia Biztonságos Felhasználásával Foglalkozó Orosz Akadémiai Intézet (IBRAE RAN) valamint az orosz Sugárvédelmi Nemzeti Bizottság megállapította, hogy a szeptember végén és október elején észlelt ruténium 106-os izotóp kibocsátás több nagyságrenddel, mintegy tízezerszer kisebb volt, mint a határérték, és teljességgel veszélytelen az emberre, valamint a környezetre.

Ennek ellenére az orosz tudósok független bizottság felállítását javasolták, amely a valós tények feltárást célozza, az izotóp levegőben történő megjelenésének okát illetően.
A ruténium 106-os izotópja nem létezik a természetben, orvosi felhasználás céljából állítják elő. Oroszországban éves szinten 0,1 curie az előállított mennyiség összaktivitása.

Ezen kívül áramtermelés céljából használják a tengeri navigációs jeladókban, valamint a műholdakon. Megjelenése a légkörben ily módon műszaki okokkal magyarázható csupán. Korábban a Roszatom állami atomenergetikai konszern megerősítette, hogy az orosz atomenergetikai ágazat létesítményei, így az atomerőművek, valamint a hadiipari létesítmények üzemeiben semmiféle rendellenesség nem történt az oroszországi föderáció területén. A létesítmények folyamatos ellenőrzés alatt állnak, a sugárzás szintje ezen objektumokban a természetes háttérsugárzásnak megfelelő.

A ruténium 106-os izotópjának megjelenése és az orosz atomenergetikai ágazat tevékenysége között semmiféle összefüggés nincsen, amit megerősítettek az összes belső és külső vizsgálat eredményei. A ruténium izotóp levegőbe kerülésének körülményeit vizsgáló bizottság munkájában orosz és európai tudományos szervezetek, felügyelő hatóságok, atomenergetikai szakemberek vesznek részt. 

A bizottság ismételten elemzi majd a mérések adatait, illetve kidolgoz egy olyan számítógépes modellt, amelynek segítségével utólagosan kideríthető, miként terjedt és mozgott a ruténiumot tartalmazó légtömeg. Szükség esetén pótlólagos vizsgálatokat és ellenőrzéseket végeznek. Az Atomenergia Biztonságos Felhasználásával Foglalkozó Akadémiai Intézet (IBRAE RAN) a bizottság létrehozását koordinálja, a Roszatom pedig maximálisan együttműködik a bizottsággal és tájékoztatja a közvéleményt a vizsgálat eredményéről.

 h i r d e t é s

betöltés..

;