h i r d e t é s

A Ryanair az utasokra hárítja át az extraprofitadót

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A Ryanair az utasokra hárítja át az extraprofitadót

2022. június 10. - 06:28

A Ryanair légiforgalmi adó néven az utasoktól szedi be a kormány által bevezetett extraprofitadót, amelyet a különadó kivetése előtt megvásárolt, július 1-je utánra szóló foglalások után is be kell fizetni. A 3900 forintos plusz költségről az utasok csütörtök délután e-mailben kaptak tájékoztatást.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az e-mailben kiküldött tájékoztatás szerint "Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a Magyar Kormány részére.”

A tájékoztatásban közlik, hogy az új adó mértéke utasonként 3900 forint (kb. 10 euró), amivel – az általános szerződési feltételek vonatkozó pontjára hivatkozva – megterhelik a jegyvásárlásnál használt bankkártyát. A levélben egyúttal felajánlják az utasoknak, hogy akik nem kívánják elfogadni az adót, azok lemondhatják a foglalásukat, ebben az esetben 7 munkanapon belül teljes visszatérítést kapnak arra a számlára, amelyről az eredeti foglalás történt. A foglalást legkésőbb 2022. június 16-ig lehet lemondani.

A levelet zárt szakmai csoportban is megosztották utazási irodások, ezenkívül az egyik legnagyobb utazási közösségi csoportba is feltöltötték az utasok a képernyőfelvételeket, felháborodásuknak adva hangot.

Az ír fapados légitársaság szerdán közleményben szólította fel a magyar kormányt, hogy törölje el a légitársaságokra kivetett extraprofitadót, melyet "elhibázott lépésnek" neveztek, szerintük a "rosszul időzített és meggondolatlan" adó nagy károkat okozna a magyar turizmusnak, a légi közlekedésnek és ezzel a munkaerőpiacnak is.

Belengették azt is, hogy a Ryanair növekvő kapacitásait más piacokra helyezhetik át, ahol támogatják a légi közlekedés helyreállítását.

A különadót a légitársaságokon kívül a bankoknak, a biztosítóknak, a nagy kereskedelmi láncoknak, az energiaipari és kereskedőcégeknek, a telekommunikációs vállalatoknak és gyógyszerkereskedőknek kell megfizetni idén és 2023-ban.

A Magyar Közlönyben pünkösdkor jelent meg a kormányrendelet az extraporfitadóról. Eszerint a legtöbb európai ország esetében a Magyarországról induló utasok után 3900 forintot, míg az Európán kívüli úti célok esetén 9750 forint különadót kötelesek befizetni a légitársaságok. A  rendelet szerint a hozzájárulás megfizetésére a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet köteles az általa kiszolgált légi jármű belföldről induló utasai után, a tranzitutasokat kivéve.

A kormány az exraprofitadó bejelentésekor azt is hangsúlyozta, folyamatosan figyelni fogja, hogy az érintett cégek áthárítják-e ezt a terhet a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha ez esetleg megtörténne. (turizmus.com)

Frissítés (2022. június10. 14:34)

Az Orbán-kormány fogyasztóvédelmi eljárást indít a Ryanair ellen

A Ryanair csütörtökön jelentette be, hogy utasonként 3900 forintot kér az Orbán-kormány által a légitársaságokra is kivetett extraprofitadó miatt, amire Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől jött a válasz, mégpedig az, hogy a tárcavezető fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványoztaa cég ellen.

E szerint a kabinet minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra. Előre jelezték: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel. „A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát” – írta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.

A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van.

A közlemény szerint a kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük.

A miniszter közleménye után nem sokkal jelentkezett a Fővárosi Kormányhivatal, amely jelezte, azonnal elindította a fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben. (MTI) / Népszava