h i r d e t é s

A segítség a virtuális térben valóban csak egy karnyújtás

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

A segítség a virtuális térben valóban csak egy karnyújtás

2021. január 26. - 13:03

Új online platform segít kliens és pszichológus közti kapcsolattartásban.

Talán unalmas lehet, hogy életünk minden aspektusát lassan egy teljes éve a koronavírus-járvány határozza meg, ami miatt leredukáltuk személyes kontaktjainkat, lemondtunk programokat és lehetőségeket, kényszerűségből átalakítottuk személyes életterünket, egyszersmind bárhogy is, de változást generáltunk az életünkben, melynek talán nyögtük a következményeit, aztán lassan hozzászoktunk, és reménykedünk, hogy mindez csupán átmeneti állapotnak bizonyul. Szerencsére számos olyan terület akad, melyet azonban nem ír felül a járvány, vagy a megfékezésére hozott intézkedések, és aminek köszönhetően a segítség valóban csupán karnyújtásnyira van tőlünk.

A járvány legfontosabb járuléka – vagy épp deficitje, ezt mindenki döntse el maga – hogy a korábban offline térben végzett teendőink, mindennapi feladataink, vagy épp a munkánk is – sokak számára visszavonhatatlanul – áttevődött az online térbe. A változás csak látszólag földindulásszerű, alighanem a személyes kontaktok kizárása csupa olyasmit hozott magával, mely egyébként is megtörtént volna, a vírus azonban katalizátorként gyorsította fel ezt a vélhetően visszafordíthatatlan folyamatot. Szerencsére a különböző szolgáltatások – a legtöbbjük épp saját túlélése érdekében – a legjobb pillanatokban bizonyultak a legkreatívabbnak, és bár azt még nem tudjuk, hogy mi veszett végül oda, az biztos, hogy viszonylag hamar alakították saját tevékenységüket úgy, hogy még ebben a nehéz helyzetben is képesek legyenek elérni az embereket.

Természetesen, ahogy minden, úgy a pszichológusok, pszichiáterek, terapeuták munkavégzése is átalakult, a személyes kapcsolatok, terápiák ugyanúgy az online térbe tevődtek át, ám eddig kérdés volt, áll-e rendelkezésre olyan platform, melyen az ülések a diszkréció teljes biztonságával lefolytathatók, ahol szakember és kliens igen érzékeny munkakapcsolata, és a közös cél sem szenved majd csorbát a kényszerű változások miatt. Az onlinepszichológia.hu éppen erre talált megoldást egy új generációs szoftver kifejlesztésével, mely nem csupán leveszi az adminisztrációs terhet a terapeuta válláról, de emellett olajozott, interaktív vonalat létesít a szakember és a kliens közt.

Üdvözítő és rendkívül szükséges ötlet ez a jelenlegi helyzetben, ráadásul alighanem folyamatában aktuális, hisz a vakcinák megjelenése, és a tömeges oltás megkezdése még önmagában nem jelenti majd a járvány végét, melynek utóhatásai minden bizonnyal hosszú évekre rányomták a bélyegüket a kollektív társadalmi viselkedésre, és ezáltal a politikai döntéshozatal motivációira is. Az onlinepszichológia.hu éppen ezért hosszú távú megoldást ad a szakemberek kezébe, és a segítségkéréshez szükséges egyszerű útkezdetet mutat a segítségre szorulók számára.

A platform a pszichológusok számára teljes és díjmentes adatbázist szolgáltat, mindkét fél számára biztonságos és ellenőrzött bankkártyás fizetési lehetőséget, és online időpontfoglalási naptárat. Belső rendszere teljes egészében kezeli az egyébként meglehetősen kényelmetlen, de szükségszerű pénzügyi adminisztrációt, azaz a befizetéseket, esetleges lemondásokat, ám a legfontosabb, hogy a kliens és a szakember közt titkosított, biztonságos WebRTC rendszert használ, mely nem engedi meg magának a Skype, vagy a Zoom csatornatitkosítással kapcsolatban épp tavaly, a járvány első hónapjaiban feltárt gyerekbetegségeit. A pszichológus munkájának része a diszkréció, ez a rendszer pedig ebben nyújt segédkezet minden korábban látott szoftvernél magasabb szinten.

Kliens oldalról legalább ennyire üdvözítőek a platform tulajdonságai. A feltöltött és aktív pszichológusi profilok alapján az intelligens keresőmotor számos választási lehetőséget kínál, ami alapján egészen biztosan könnyedén találjuk meg a nekünk szimpatikus, és szakmai előmenete alapján is alkalmas szakembert. Szinte mindegy, hogy párkapcsolati problémák, függőségek, életközepi válság, vagy kapunyitási pánik, önismereti problémák, a stressz, vagy a kiégés kezelése áll a segítségkérés hátterében. Mindezen túl ráadásul a honlap automatikusan és ésszerűen vezeti végig az érdeklődőt a szakember kiválasztásának folyamatán, hogy lehetőleg azt érezzük, az a törődés, melyre vágyunk, már azelőtt elkezdődött, hogy egyáltalán időpontot foglaltunk volna. Apropó, időpontfoglalás, a naptárfunkció nem csupán a szakembert, de a leendő klienst is segíti, aki telefonhívás nélkül, néhány egyszerű kattintással tudja kiválasztani a számára leginkább megfelelő időpontot.

A két végpont közti titkosítás a rendszer lényegi pontja. A WebRTC egy nyílt forráskódú keretrendszer, mely egyenes vonalat biztosít a webböngészőn keresztüli videochateléshez, megbízhatóságára pedig elég annyit mondanunk, hogy jelenleg már a Google, a Mozilla és az Opera is támogatja felvételét a World Wide Web Consortium szabványok közé, mely által hamarosan az elsőszámú videochat rendszerré emelkedhet.

Mégis mindezek mellett az onlinepszichológia.hu legnagyobb előnye az általa biztosított kényelem, mely a világ kizárását, a megoldandó problémákra való koncentrált fókuszálást, a megoldási stratégiák kidolgozását segíti azzal, hogy tulajdonképpen szakember és kliens helyett is minden egyéb, a pszichológiai ülésekkel összefüggésben lévő adminisztratív teendőt elvégez. Az onlinepszichológia.hu nem csupán egy platform, ez sokkal inkább egy asszisztens, mely egyedülálló módon nem csak a szakemberért, de a kliensért is dolgozik csendben, a háttérben, hogy mindenki kizárólag a feladatára összpontosíthasson. Így aztán a segítségnyújtás a virtuális térben valóban csak egy karnyújtásra lesz tőlünk.