h i r d e t é s

A sok eső után csak hétvégétől javul az idő!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A sok eső után csak hétvégétől javul az idő!

2018. június 28. - 06:24

 

Csütörtökön és pénteken is többször szükség lehet az esernyőkre, szombattól azonban ismét szárazabb napok következnek.- írja az Időjárás.hu

A melegedés is csak a hétvégén kezdődik, és lassúnak ígérkezik, de a jövő héten már nyári hőmérsékletekek örülhetünk!

Délelőtt a Dunántúlon folytatódik a borult idő, keleten azonban egyre többfelé szakadozik, vékonyodik a felhőzet. Nyugaton többfelé lesz még eső, zápor, keleten futó záporok fordulhatnak elő. 

Délután tovább szaladozik, csökken a felhőzet, de előfordulnak tartósan borult tájak is. A változékony időben elszórtan, akár ismétlődő jelleggel is előfordulnak záporok, helyenként egy-egy zivatar is kialakulhat.

Élénk, többfelé erős lesz az északi szél, a csúcshőmérséklet 17, 26 fok között valószínű, a tartósan csapadékos tájakon lesz a hűvösebb.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön az erősen változékony időben a nap első felében még kettősfront jellegű hatás érvényesül, intenzívebben a dunántúli területeken. - írja a meteoklinika.hu

Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek. Célszerű kerülni a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket, az előző napok hasonló humánmeteorológiai helyzetében is kimerült a szervezete. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdőknek is nehéz ez az időszak: vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhatnak, számukra is sok pihenés javasolt. Az érintettek napi 2-3 csésze galagonyatea, vagy más galagonyakészítmény fogyasztásával mérsékelhetik a panaszokat, ezen kívül a kiegyensúlyozott napirend is oldhatja a zavarokat.

Országszerte fejfájást, keleten migrént tapasztalhat, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. Az élénk szél fokozhatja a tüneteket, és ingerlékennyé, nyugtalanná is válhat emiatt.

A csapadékos időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak: a sajgó végtagokra alkalmazzon csalánlevél főzetéből készített borogatást, reggel pedig tornáztassa át egy kicsit az érintett területeket. Helyenként fülledtség is rontja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ezért tartózkodjon zárt térben a vihar elvonulásáig!

Az UV-sugárzás inkább csak keleten érheti el az erős fokozatot, máshol a sok felhő miatt nem lesz számottevő.

A csapadék és a változékony idő jót tett az allergiásoknak, jelentősen csökkent a pollenterhelés. Jelentős romlás sem várható még ebben pár napig, inkább csak a hétvégétől.

A közlekedést többfelé nehezíthetik záporoktól, zivataroktól nedvessé váló útszakaszok, amik területén jelentősen megnövekszik a féktáv. Tartson nagyobb követési távolságot, illetve vezessen a megszokottnál is lassabban, óvatosabban, hiszen egy-egy intenzívebb csapadékgócban a látástávolság is hirtelen lecsökkenhet. A zivatarokban átmenetileg viharos szél is ronthatja a menetstabilitást.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s