h i r d e t é s

A spanyol kormány alapjövedelmet vezetne be

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A spanyol kormány alapjövedelmet vezetne be

2020. április 08. - 11:23

 

A spanyol gazdasági miniszter, Nadia Calvino az egyik spanyol televíziós csatorna adásában bejelentette, hogy a spanyol kormány alapjövedelem bevezetését tervezi annak érdekében, hogy segítse a koronavírus-járvány miatt nehéz pénzügyi helyzetbe jutott embereket. - írja a penzcsinalok.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Az intézkedéstől, amelyről egyelőre nem sok részletet árult el a miniszter, valószínűleg azt is várják, hogy a lakosság körében keletkezett plusz elkölthető jövedelem segít újraindítani a spanyol gazdaságot.

Calvino elmondta, hogy a juttatást nem csak a mostani válság időszakában tervezik adni, hanem azon túlmenően is. Arról is beszélt, hogy minden család az életkörülményeinek megfelelő plusz jövedelemforrást fog kapni az intézkedés részeként.

Ha a spanyol kormány valóban az intézkedés mellett dönt, úgy Spanyolország lesz az első európai állam, amely bevezeti az alapjövedelem valamely formáját.

Igaz, a jelenlegi válságban nem Spanyolország az egyetlen, amely úgy döntött, hogy egyszerűen pénzt ad a lakosságnak. Az Egyesült Államokban bejelentették, hogy az évi 75 ezer dollárnál kevesebbet keresők egyszeri 1 200 dolláros juttatást kapnak (az USA-ban az átlagbér év 60 ezer dollár, úgyhogy az intézkedés sokakat érint). Olaszországban a turizmusban dolgozók, az idénymunkások és az egyéni vállalkozók kapnak 600 eurót fejenként. Dánia, az Egyesült Királyság, Csehország, de tulajdonképpen Románia is, azt az utat választotta, hogy bizonyos korlátok mellett az állam átvállalja a nehéz pénzügyi helyzetbe jutott vállalatok alkalmazottainak munkabéreit.

Az alapjövedelem napjaink egyik legizgalmasabb, de talán legvitatottabb közpolitikai javaslata is. Számos koncepciója ismert, van amely szerint csak kisebb juttatással kellene támogatni az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket, de van olyan radikálisabb formája is, amely szerint minden egyén feltétel nélküli havi juttatásban részesülne, viszont ebből kellene fizetnie a lakosságnak az állam által nyújtott szolgáltatásokat is, mint az egészségügy vagy az oktatás.

Az elképzelést már számos ország tesztelte kisebb közösségeken. Legutóbb Finnország állított le egy alapjövedelemmek kapcsolatos kísérletet, amelynek részeként munkanélkülieket támogattak havi 560 euróval. A finnek arra jutottak, hogy ugyan a résztvevők egészségesebbek és boldogabbak voltak a kísérlet ideje alatt, a program rendkívül költséges volt, és az érintettek számára nem jelentett jó stimulust arra, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra. 

penzcsinalok.hu


 

h i r d e t é s