h i r d e t é s

A Számvevőszék rászáll a Fideszre? Ugyan már!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Számvevőszék rászáll a Fideszre? Ugyan már!

2018. július 04. - 09:18

 

Az ÁSZ megkezdi törvényben ütemezett ellenőrzését a Fidesz-KDNP háza táján a 2016-17es évi gazdálkodást illetően. Mondhatnánk; végre, de ismerve annak vezetőjét, Salamon Ildikót és annak fideszes múltját, borítékolhatjuk a vizsgálat eredményét; mindent a legnagyobb rendben talált.

Állítása szerint az ellenőrzések során a pártok pénzügyi tevékenységét, és a könyvvezetés során minden jogszabályt betartottak-e a vizsgált időszakban. Mint ahogy az teljesen természetes lenne. Ami nem természetes, hogy a szervezet nyilvánvalóan nem független.

A 2017-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolót a pártoknak 2018. május végéig kellett nyilvánosságra hozniuk, ezért a két párt ellenőrzése leghamarabb 2018 második félévében kezdődhet meg. Az ÁSZ jelenleg az ellenőrzések előkészítését végzi, az ellenőrzési programot készíti. Ezután kérik be az adatokat az ellenőrzött szervezetektől – tette hozzá.

A 2017 nyarán lezárult 2014-2015-ös ellenőrzés során az ÁSZ megállapította, hogy a Fidesz és a KDNP a könyvvezetése és gazdálkodása során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat betartotta. A működésükhöz a forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat szabályszerűen használták fel és számolták el – emlékeztetett Salamon Ildikó. /168 óra/

Mint ahogy azt cikkünk elején is hangsúlyoztuk, nem volt kérdés, hogy a vizsgálatok során mindent tisztán talál az ÁSZ. Most is csak azért ejtik szerét a vizsgálatnak, hogy befogják az ellenzék száját. Ugyan kinek hiányzik az, hogy a sok semmirekellő felhívja arra a figyelmet, ami amúgy is köztudott. Jelesül, hogy a Számvevőszék is a Fidesz markából eszik.

Az ellenőrzés akkor merült fel, amikor az ÁSZ sorra bírságolta meg az ellenzéki pártokat szabálytalan gazdálkodás miatt a választások előtt. Megírtuk: a Magyar Államkincstár (MÁK) júliustól csökkenti azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az ÁSZ jogszabályellenes finanszírozást állapított meg. Ez praktikusan azt jelenti, elzárták az állami pénzcsapot, ami a Jobbik esetében óriási érvágás.

Hogy a Jobbikot ezekben a percekben is kiéheztetik, az sokkal inkább annak tudhatóba, hogy valaha egy mesterien megkomponált színjáték eszköze volt, de mára használhatatlanná vált eszközzé vált. Ami a valódi politikai ellenzéket illeti, nekik a várhatóan kormányszinten meghatározott eredményeket kell lenyelniük. Újfent.


 

h i r d e t é s