h i r d e t é s

A Székely zászló változatai

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Székely zászló változatai

2019. október 26. - 12:10

 

A székely zászló a székelység egyik szimbóluma; 2004-ben alkották meg, és 2009-ben nevezték ki Székelyföld hivatalos zászlajának.

Székely zászló az Országház erkélyén - Forrás: Derzsi Elekes Andor / wi,kipedia

Kinézetét tekintve kék alapon arany sáv, a kék mezőben aranyszínű, nyolcágú csillaggal és ezüst, növekvő holddal. Tágabb értelemben székely zászlónak neveznek minden olyan zászlót, melyet a székelyek az önazonosságuk jelképének tekintenek – így például a fekete-vörös változatot is.

A kék-arany változat


Forrás: Origo.hu

A 2004-ben megalkotott és elfogadott, Kónya Ádám által készített zászló égszínkék színű, fektetett téglalap alakú, méretaránya 2:3. A kék mezőt vízszintes arany sáv vágja 2:1:2 arányban. A felső kék sáv zászlórúd felőli részén nyolcágú, arany csillag és növekvő, ezüst holdsarló helyezkedik el.

A színek Székely Mózes erdélyi fejedelem 17. századi hadi lobogóit idézik; egyes megerősítetlen források azt is tudni vélik, hogy Erdély színei régen a kék és az arany voltak. Kék-arany zászló jelenik meg Maros-Torda vármegye címerében is, Szent László kezében.

Több szakember rámutatott arra, hogy a zászlón ábrázolt Nap nem felel meg a címertani szabályoknak: voltaképpen nem heraldikai nap, de még csak nem is csillag, hanem a székely szőttesek mintázatára emlékeztető motívum. Ezen felül pedig nem igazolt, hogy a kék és az arany a székelység színei voltak; a mintául szolgáló Székely Mózes-féle zászló pedig egyébként sem kék-arany, hanem kék-fehér.

A fekete-vörös változat


Forrás: szekelyekvilagszovetsege.com

Egyesek ezt a változatot „régi székely zászlóként” vagy „székely harci zászlóként” ismerik. A valóságban ennek nincs történelmi előképe, a 20. század második felében, Csíkszék területén alkották meg a székely női népviselet alapszíneit használva, a román hatalom elleni lázadásként. Manapság is főleg a csíkszékiek használják; egyesek tévedésből azonosítják régi, hagyományos székely zászlóként.

A fekete-vörös változatot használja az Amerikai Egyesült Államokban bejegyezett Székelyek Világszövetsége, és a motorosok, rockerek is ezt részesítik előnyben. (wikipedia.org)


 

h i r d e t é s