h i r d e t é s

A szél helyett eső érkezik a hétvégére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A szél helyett eső érkezik a hétvégére

2022. január 29. - 06:06

Egyre többfelé számíthatunk majd esőre, havazásra, de a viharos szélnek végeszakad.

Forrás: OrosCafé

Nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, délutánra mindenütt beborul az ég. Akkor előbb a Dunántúlon és a főváros tágabb térségében várható eső, havas eső, a hegyekben havazás. Estétől már a Dunától keletre is több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék. Kelet, északkelet felé haladva növekszik a hó esélye. A délnyugatira forduló szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között valószínű. Késő estére -2 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Milyen idő lesz a hétvégén?

Szombaton nyugaton, majd a középső országrészben is megnövekszik a felhőzet, a legtovább keleten tarthat ki a naposabb idő. Napközben nyugaton, északnyugaton, majd északon egyre többfelé számíthatunk esőre, havas esőre, majd késő délutántól egyre nagyobb területen kell készülni havas esőre, havazásra, mely a keleti tájakat este, éjjel éri el. A legtöbb hó keleten, északkeleten hullhat vasárnap reggelig. Kezdetben az északnyugati, majd a nyugati-délnyugati szelet kísérhetik többfelé élénk, helyenként erős lökések. Reggel -8 és 0, kora délután 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap újabb hidegfront érkezik az ország jelentős részén erőssé, viharossá fokozódó északnyugati széllel, helyenként 90-100 km/h-s széllökésekre is számítani kell. A napos-gomolyfelhős időben elszórtan kialakulhatnak záporok, kezdetben néhol hózáporok is. Enyhébb lesz a hajnal, a legmagasabb hőmérséklet pedig 5 és 12 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton melegfront éri el hazánkat, emiatt az érzékenyek körében migrén, dekoncentráltság, fáradtság, alvászavar jelentkezhet, illetve felerősödhetnek a gyulladásos jellegű ízületi panaszok. A szeles időben tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Ugyanakkor a hideg reggeli órákban még a kopásos jellegű ízületi panaszok kerülhetnek előtérbe.

A felhős, borongós tájakon élők lehangoltak, kedvtelenek lehetnek, csökkenhet hő- és komfortérzetük.

Öltözzünk melegen, rétegesen, erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, figyeljünk a megfelelő vitamin-utánpótlásra!

 

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.