h i r d e t é s

A szeles időben egy-egy zápor jöhet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A szeles időben egy-egy zápor jöhet

2019. április 28. - 06:33

 

Markáns hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal és viharos széllel! A hétvégén sokfelé várható csapadék és a hőmérséklet értékei is jelentősen visszaesnek. - írja az Időjárás.hu

2019.04.26-án, pénteken, megdőlt az országos napi maximum-hőmérsékleti rekord. Békássámsonban délután 30,9 fokig melegedett fel a levegő. Az 1934-es 30,4 fokos szerepi rekord dőlt meg ezzel. (MTI)

Csökken a felhőzet, egyre hosszabb időszakokra süt ki a nap, de elszórt jelleggel kialakulhatnak záporok, helyenként zivatarok. Élénk lesz az északnyugati szél. Kora délután 15, 21 fok várható.

Elsősorban az Alföldön és az Északi-középhegység térségében számíthatunk többfelé esőre, futó záporokra, helyenként zivatarokra, ezzel szemben a Dunántúlon csapadékmentes időre készülhetünk többórás napsütéssel.

Hétfőn a napos délelőttöt követően gomolyfelhők képződnek, ezekből többfelé alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok. Az északnyugati szél mérsékelt lesz. 14, 21 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kettősfront érkezik és okoz megterhelő élettani helyzetet. A változékony időben gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás és a keringési panaszok is fokozódhatnak. - írja a meteoklinika.hu

A hideg- és melegfrontérzékenyek egyaránt nehéz napra számíthatnak. A frontérzékenyek körében görcsös fejfájás, izom-és hasigörcsök jelentkezhetnek, emellett migrénes panaszokra is készülni kell. A változékony időjárás további terhelést okoz, a krónikus betegek és az idősek vérnyomás-ingadozást, gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A panaszok mérséklése érdekében továbbra is ajánlott kerülni a fizikai terhelést és a szellemileg megerőltető munkát.

Az időjárás a nap nagy részében nem kedvez a szabadtéri programoknak. A csapadékos, szeles időben alacsony a hő-és komfortérzet, könnyen megfázhat, ha nem vigyáz. A borús, fényszegény időben levertség, ingerültség és depressziós tüneteket jelentkezhetnek, ilyenkor nyűgösebb lehet a megszokottnál. Hangulatán sokat javíthat, ha színes tárgyakkal veszi körbe magát, vidám zenét hallgat, és jó társaságban tölti az időt.

A pollenterhelés mérséklődik, és a következő napokban sem várható jelentős pollenszint növekedés.

A közlekedést napközben többfelé nehezíti csapadék és erős szél. A csapadék hatására nedvessé váló utakon megnő a féktáv, a szél hatására csökken a menetstabilitás. Az utakon szétszórt sofőrökkel találkozhat, vezessen fokozott figyelemmel.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s