h i r d e t é s

A szervó motor felhasználási területei az iparban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A szervó motor felhasználási területei az iparban

2022. március 04. - 16:04

Nem túlzás azt állítani, hogy a szervó motorok megjelenése számos iparágat teljesen átalakított. Olyan képességekkel rendelkeznek ugyanis, amelyekre a klasszikus villanymotorok nem alkalmasak – így több iparág nagy ívű fejlődést tudhat maga mögött a szervó motorok megjelenésével. Ebben a cikkben megnézzük, miben különböznek a szervó motorok a villanymotoroktól, és az ipar mely területein alkalmazzák őket.

Forrás: lenze.hu

Szervó motor kontra villanymotor

szervó motor nem a villanymotorok mellett, inkább a villanymotor kategóriáján belül említhető, ugyanis a szervó motor is egy villanymotor. Legfontosabb különbsége azonban a nem szervó villanymotorokhoz képest a pontos szögelfordulási képesség: használatával előre definiált, fokban kifejezett szögelfordulás érhető el, ellentétben a klasszikus villanymotorokkal. A klasszikus villanymotorok ugyanis addig nyújtanak forgó mozgást, míg az áram betáplálás történik.

A szervó motorok továbbá nem teljes, hanem általában 180 fokos szögelfordulási tartományban üzemelnek. 

Miért érdekes ez? Azért, mert számos iparágban fontos a precíziós szögelfordulás, gondoljunk csak egy automatizált gyártósorra, ahol a fizika törvényeit meghazudtoló gyorsasággal üzemelnek ezek a robotok – bennük szervó meghajtással – akár 5000 fordulat/perc sebességet is meghaladva, mindössze +/- 0,05 fokos hibatűréssel.

A továbbiakban olyan felhasználási példákat említünk, amelyekben kulcsfontosságú volt a szervó motorok megjelenése. 


Forrás: lenze.hu

Automatizált gyártósorok

szervó motorok elterjedésének egyik legfőbb oka a robotok és automatikus robotkarok igényei voltak, amelyeket automatizált gyártósorokon használnak. Ezeknek az igényeknek nem feleltek meg a hagyományos villanymotorok, de a szervó motorok megjelenésével nagyot lendült előre az iparág – így a többi példa nagy része is az ilyen gyártósorokhoz köthető.

Megmunkáló gépek

Legyen szó fém, fa, vagy egyéb anyag megmunkálásáról (marás, vágás, stb.), a precíziós igények elég magasak: a műszaki életben erre a tűrés kifejezést használják. Ha a tűrés nagysága X, akkor max. ennyivel különbözhet a legyártott termék az előírt mérettől (pozitív vagy negatív irányban). Ezeknek a követelményeknek a betartásához elengedhetetlen a szervó motorok precíziós képessége.

A számítógép-vezérelt (CNC) megmunkáló gépek is egyre elterjedtebbek, hiszen ezek egy program betáplálásával vezérelhetők, így a gép folyamatos kezelés nélkül, önműködően is végig tud menni az előírt megmunkálási folyamaton. A precíziós szerszámmozgatást szervó motorok biztosítják.


Forrás: lenze.hu

Mozgatás (emelés, továbbítás, stb.)

Ahogy a gyártósoron halad végig a termék, vagy egy automatizált raktárban robotizált termékmozgatás történik (képzelj el egy Amazonhoz hasonló raktár rendszert), a precíziós mozgatás szintén alapkövetelmény. Erre ideálisak a szervó motorok, hiszen nem csak dinamikus mozgatást kínálnak, hanem a mozgás megállítása, fékezése is pillanatszerűen kontrollálható.

Textilipari gépek

A ruhaipar fejlődése is sokat köszönhet a szervó motorok megjelenésének: a varrás, gépesített szövés, kötés stb. munkafolyamatok mind alkalmazzák ezeket az eszközöket – de nem csak ruhákról van szó, hanem textíliák széles skálájáról beszélhetünk: a függönyöktől a fotelek kárpitjáig az alkalmazott technológia meglehetősen hasonló.

Csomagolóipar

Legyen szó dobozok hajtogatásáról, automatizált üveg / konzerv lezárásról és hasonló műveletekről, az alacsony inerciájú szervó motorok széles körben használatosak a csomagolóiparban. A fő igény itt is a következő: egy előre definiált mozdulat, nagy számban ismételve, és pontosan kivitelezve.

Nyomdaipar

Mind a papír mozgatása, mind a nyomtatófejek precíziós pozícionálása a szervó motorok segítségével történik: ezzel érve el azt, hogy a digitálisan megtervezett elemek épp oda kerülnek a papíron, ahová azt megálmodták – ugyanígy, a pontosságnak köszönhetően kerülnek a sorok épp egy vonalba, két szomszédos hasáb esetén.


Forrás: lenze.hu

Szervó motorok a mindennapi életünkben

Az ipari felhasználás mellett a közvetlen környezetünkben, mindennapi életünkben is jelen vannak a szervó motorok – néhány példa erejéig betekintünk ezekbe is. 

Az otthoni lejátszók (CD, DVD) tálcáit például szervó motor mozgatja, illetve a fényképezőgép optikáját is szervó motor szabályozza az autofókusz állításakor. 

Modern autóinkban szervó motorok vezérlik a sebességet: a gázpedálra lépve elektromos jel kerül továbbításra az autó fedélzeti számítógépének, amely egy szervó motort vezérel a gázfröccs pontos adagolása érdekében.

A távirányítós autók, gyermekjátékok, kis robotok, modell repülők meghajtásához is elengedhetetlen a finommechanika, így a szervó motorok ezekben a termékekben is gyakran megtalálhatók.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s