h i r d e t é s

A szőnyeg szélére állítják a kórházakat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A szőnyeg szélére állítják a kórházakat

2018. augusztus 08. - 06:30

 

Noha az Állami Számvevőszék állítja, régóta tud az egészségügy gazdálkodási gondjairól, mégis csak most, a kormány számára megfelelő időpontban kongatta meg a vészharangot. Lehet, hogy az igazgatókat teszik meg bűnbaknak, majd jöhet az átszervezés.

Állami Számvevőszék - véleménynyilvánítás után - Forrás: 24.hu

Rendkívüli elnökségi ülést tart szerdán a Magyar Kórházszövetség az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének nagy vihart kavart nyilatkozata miatt – erősítette meg lapunknak a szervezet szóvivője. Az ülésig a szövetség egyetlen vezetője sem kívánt nyilatkozni arról, hogy az ÁSZ elnöke, Domokos László a kormánypárti Magyar Időknek kijelentette: „Pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein.” Az kérdéses, hogy miként reagál majd a szövetség: a szervezet elnökségében ugyanis többségében állami kórházak vezetői vannak.

Közben az ÁSZ közleményt adott ki, amelyben fontosnak tartották hangsúlyozni: Domokos László nem egy új jelentést ismertetett, hanem az elmúlt években végzett ellenőrzések összegző tapasztalatait foglalta össze a Magyar Időknek. Ezzel többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumának üzenhettek, mert a Emmi jelezte, „tanulmányozni fogja az Állami Számvevőszék vizsgálati eredményét.”

Horváth Bálintnak, az ÁSZ kommunikációs vezetőjének felvetettük: noha korábbi jelentések alapján vont mérleget az elnök, azzal egyértelműen új fejezetet nyitott, hogy az „anarchia” és „botrány” szóval jellemezte az egészségügyi szervezetek gazdálkodását. Horváth Bálint szerint ettől függetlenül tény, hogy az ÁSZ évek óta szóvá teszi az ágazatot jellemző súlyos gondokat. Annak viszont örülünk – tette hozzá –, hogy a jelek szerint sikerült a problémákra irányítani a figyelmet. Kérdésünkre, hogy ha már hosszú évek óta tudnak ezekről a gondokról, akkor miért csak most beszélt ilyen vehemensen azokról a számvevőszék vezetője, Horváth Bálint azt felelte: „Most kereste meg a Magyar Idők az ÁSZ elnökét.”

„Domokos László most hangulatilag készíti elő a kórházi kancellária-rendszer bevezetését. A kormány célja az, hogy az eddigi helyi mutyik központi kézbe kerüljenek” – idéztük az MSZP közleményét a kommunikációs vezetőnek, aki azonban leszögezte: pártreakciókat nem kommentálnak. Ugyanakkor az ÁSZ tegnap közleményében tette világossá: fontos, hogy az egyes intézményeket és gazdasági társaságokat megfelelő pénzügyi-gazdasági szaktudással irányítsák.

– Mindenki számára világos, hogy a magyar kórházak finanszírozása nem megfelelő. Ennyi pénzből a rendszer nem tartható fenn, ugyanakkor a kormány el akarja odázni a strukturális reformokat. Marad egy megoldás,a számvevőszéket felhasználva megpróbálják azt a látszatot kelteni, mintha volna pénz az ágazatban, csak éppen a kórházak nem jól használják fel azt – összegzett lapunk érdeklődésére Kökény Mihály, egykori egészségügyi miniszter. – Ezzel egyfelől bűnbakká teszik a kórházi vezetőket, másfelől megnyitják az utat a már korábban is ígért, és alighanem megszorításokat hozó pénzügyi felügyelők, kancellárok kinevezése felé.
A szakember szerinte egyébként ma már olyan súlyos a helyzet az ágazatban, hogy a kommunikációs trükkök is csak ideig-óráig működhetnek, mert az, aki ma bemegy egy kórházba, a saját szemével győződhet meg arról, mennyire nincs pénz az intézmények fenntartására.

A kórházak vezetői egyelőre kivárnak – a lapunk által megkeresett igazgatók többsége legalábbis nem akart nyilatkozni az ügyben.

– Magunk sem értjük egyelőre az Állami Számvevőszék elnökének nyilatkozatát, ráadásul semmilyen információt nem kapunk, hírzárlatot rendeltek el. Ami viszont biztos: arra csak indulatból lehetne reagálni, hogy nagy általánosságban nevezi botrányosnak az egészségügyi intézmények gazdálkodását, hiszen így még védekezni, cáfolatot kiadni sem lehet – fakadt ki egy kórház orvosigazgatója.

Jelzésértékű az is, hogy az ÁSZ-elnök ugyan egy konkrét intézményt sem nevezett meg, egy dunántúli, megyei kórház főigazgatója mégis azzal hárított el érdeklődésünkre: „A mi intézményünk nem érintett az ügyben."

 

Szerző: Boda András / nepszava.hu


 

h i r d e t é s