h i r d e t é s

A szuperkórház csak papíron épül

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A szuperkórház csak papíron épül

2020. június 05. - 11:22

 

A járvány se lendített a szuperkórház ügyén. A főváros helyszínötletéről nem is tárgyalnak, bár Dobogón is csak a gaz nő.

A zöldmezős beruházásként megvalósuló dél-budai centrumkórház helyszíne, az M1 és az M7 autópálya közös szakasza melletti Dobogó nevű terület 2018. július 31-én. - Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Dél-budai Centrum helyszínét kormányhatározat deklarálta. Ebben változás nem történt. A projekt Dobogó városrészben az eredeti helyszínen fog megvalósulni” – jelentette ki Bedros J. Róbert, a Dél-budai Centrum (DBC) megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott abban a Portfoliónak adott interjúban, amelyet sajtófőnöke küldött válasz helyett a kérdéseinkre.


A szuperkórház látványterve - Forrás: BudaPestkörnyéke.hu

Bedros szerint számos igazoló tanulmány, fizikai, műszaki és környezeti vizsgálat készült arról, hogy a Dobogón megvásárolt terület kiválóan megfelel a DBC helyszínéül. De azt nem említi, hogy időközben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) megbízásából is készült egy felmérés, miszerint a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat által felajánlott két, együttesen 8 hektáros kelenföldi barnamezős telek éppannyira alkalmas lehet.

A jelentés szerint zajterhelés szempontjából a Dobogó kedvezőbb helyszín, itt kevesebb zajvédelmi beruházás szükséges, mint a Kelenföldi pályaudvar mellett. Környezeti zajvédelem szempontjából viszont a pályaudvar melletti terület jobb, mivel Dobogónál a szomszédos lakóházakat zajvédő fallal kell védeni. Rezgés és elektromágneses hatások Dobogón nem mérhetőek, az alapfunkciókat ez a pályaudvar mellett sem befolyásolja, de a műtőket rezgésvédelmi megoldásokkal (ház a házban, mint pl. MÜPA) kell kialakítani, illetve a vágányoktól 23 méter távolságot kell tartani, valamint nagyfrekvenciás árnyékolásra lenne szükség az ajtóknál és az ablakoknál, ami költségesebb. Összességében mindkét helyszín alkalmassá tehető, a költség is hasonló, csak Dobogónál a közlekedési feladatok, a pályaudvarnál a rezgés és az elektromágneses hatások kivédése jelent többlet költségeket.

Csakhogy a jelentés – úgy tűnik – senkit nem érdekel. Az FKT jövő heti ülésének napirendjébe sem a kormány, sem a fővárosi önkormányzat nem javasolta felvenni a szuperkórház ügyét. A kormány vélhetőleg soha nem vette komolyan a helyszínváltásra vonatkozó fővárosi javaslatot. A fővárosi önkormányzat csak annyit válaszolt kérdésünkre, hogy hivatalos egyeztetés még nem volt ez ügyben. A vizsgálat elkészítéséről szóló FKT határozatban mindenesetre az is szerepel, hogy a helyszínváltás csak az érintett fővárosi telkek ingyenes állami használatba adása esetén lehetséges. Márpedig Karácsony Gergely főpolgármester a Népszavának korábban azt mondta: „ ha az állam baráti vállalkozóktól tud telket venni a beruházáshoz, akkor a fővárosnak is fizethet, főként, hogy sokkal jobb helyen lévő ingatlanokról van szó.”

A dobogói 14 hektáros terület több mint felét ugyanis a fideszes kötődésű, békemeneteken is buzgón masírozó, Orbán Viktor mellett szotyizgató Tamás László birtokolta. A többin a Pilisi Parkerdő Zrt. és a XI. kerületi önkormányzat osztozott. Tamás 4,4 milliárdot kapott a közművesítetlen, autópálya széli, mocsaras, parlagon heverő földekért. A parkerdő és az önkormányzat semmit.

A pénz azóta is széles patakokban folyik a beruházásba. Az első körben 140 milliárdra becsült költségek helyett – bár még egy kapavágás se történt – immár 200 milliárdot emlegetnek (szakértők ennek a kétszeresét tippelik végösszegként). A kormány 2018-ban alapította meg a szuperkórház megvalósítását felügyelő DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt-t, amelynek igazgatósági elnöke Bedros J. Róbert, míg a háromtagú igazgatóságban sikerült helyet szorítani Kocsisné Márkus Szilviának, Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető feleségének. A projektcég 720 millió forintos vagyont kapott útravalóul. Nem sokkal később mégis úgy döntött a kormány, hogy a beruházás megvalósítását az állami magasépítések beruházójára, a Beruházási Ügynökségre bízza. A rekordösszegű tervezői szerződést viszont a DBC Zrt. írta alá tavaly. Az M-Teampannon építésziroda 8,25 milliárdért vállalta a 160 ezer négyzetméteres épületkomplexum tervezését.

A DBC azóta nem írt ki újabb tendert. Holott Bedros szerint a régészeti feltárás és a lőszermentesítés már javában zajlik. A területen azonban ennek semmi nyoma nem látszik, holott a miniszterelnöki megbízott tavaly januárban néhány hónapon belüli alapkőletételt és öt éven belül megvalósítást ígért. Szoros lesz. Az 1200 ágyas, 1,2 millió ember ellátásáért felelős egészségpláza tervezése egy-két év, főként, hogy Bedros a Demokratának idén februárban már 215 ezer négyzetméteres „flexibilis” kórházról beszélt két helikopterleszállóval. A projektfelelős szerint a pandémia sem akasztotta meg a beruházást, sőt már a betegutak, illetve az izolációs rendszerek járványügyi körülményekhez való igazítását is elvégezték. De hogy kik, milyen szerződés keretében mit csinálnak, nem tudni. Az eddig kötött szerződésekről hiába kérdezte a Népszava a céget.

A beruházás kiemelt kormányzati projekt, így az engedélyeket a rendkívül lojális kormányhivatalok gyorsított eljárásban bírálják majd el. De a kivitelezői tendert csak engedélyes tervek birtokában írható ki, amelynek lebonyolítása szintén több hónapot visz el. Csak ezután kezdhetik az építkezést. De közben még lesz egy választás, ha a szuperkórház megvalósítása a jelenlegi tempóban halad, akkor az építkezésről már a következő kormány dönthet. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s