fbpx A tálibok kétségbeesetten küzdenek, hogy ne omoljon össze a pénzügyi rendszerük | CIVILHETES

h i r d e t é s

A tálibok kétségbeesetten küzdenek, hogy ne omoljon össze a pénzügyi rendszerük

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A tálibok kétségbeesetten küzdenek, hogy ne omoljon össze a pénzügyi rendszerük

2021. szeptember 02. - 17:08

 

Kabul elfoglalása után több mint két héttel a tálib vezetésű afgán központi bank mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a hazai bankokat arról, hogy a vallási fundamentalista szervezet egy jól működő és stabil bankrendszert szeretne fenntartani. Az országot már szinte teljesen az uralma alá hajtó iszlamista szervezet a finanszírozási rendszer összeomlásától tart - írja a Reuters.

Forrás: Voice of America/AP

Haji Mohamed Idris a központi bank újonnan kinevezett elnöke, - tálib szimpatizáns és semmilyen formális végzettséggel nem rendelkezik ezen a területen - az Afgán Bankszövetség és más bankárok találkozóján számolt be arról, hogy a tálibok elengedhetetlennek tartják, hogy az ország működő bankrendszerrel rendelkezzen.

A tálibok elképzelése sok szempontból elrugaszkodott, ugyanis 1996-2001 között – előző uralmuk alatt- sem tudtak fenntartani jól működő bankszektort és néhány kereskedelmi banknak volt ugyan engedélye, de közülük is csak nagyon kevés volt megbízható, és szinte egyáltalán nem hiteleztek. 

Az országot uraló iszlamista szervezet Idris szerint készen áll arra, hogy növelje a pénzügyi rendszer likdviditását és hogy kezelje az elszabadult inflációt. Nem árulta el azonban, hogy az afgán központi bank ( Da Afghanistan Bank  - DAB) mennyi készpénztartalékkal rendelkezik és azt sem, hogy miképp akarják rendezni a viszonyukat a nemzetközi pénzügyi rendszerben megkerülhetetlen Egyesült Államokkal. Utóbbira égető szükségük lenne, hiszen a banki tranzakciók 80%-a dollárban történik.

A 40 éve tartó pusztító háborúsorozat következményeképp Afganisztán eddig kénytelen volt segélyekre és idegen országok (főleg az Egyesült Államok) devizatartalékaira hagyatkozni.  A nemzetközi közösséggel való szembenállás miatt nem valószínű, hogy a vallási fundamentalisták egyhamar hozzáférnek majd ahhoz a DAB 10 milliárd dollárnyi pénzeszközéhez, amely jelenleg az országon kívül helyezkedik el. Egy, a Reuters által megkérdezett bankár arról számolt be, hogy miután a Kabul elfoglalását követő bankpánik némileg csillapodott, a központi bank elsődleges feladatának azt tekinti, hogy „feloldja” a letiltott nemzetközi számláit, és hozzáférjen a tartalékaihoz.

A kereskedelmi bankok a héten újranyitottak ugyan, de csak korlátozott szolgáltatásokkal működnek.  A női dolgozókat a DAB elnöke biztosította arról, hogy a tálibok nem kívánják előírni, hogy a bankok alkalmazhatják-e őket, vagy sem. Afganisztánban a banki alkalmazottak 20%-a nő, de a hatalomátvételt követően sokat félnek újra munkába állni, mert arra számítanak, hogy az új rezsim a 2001 előttihez hasonlóan megakadályozza majd őket ebben. Ezeket a nőket néhány bank a DAB elnök kijelentéseire hivatkozva próbálja visszahívni. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s