h i r d e t é s

A tavaszi szél valóban vizet áraszt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A tavaszi szél valóban vizet áraszt

2020. április 27. - 06:12

 

Hétfőn délelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként záporeső, néhol zivatar előfordulhat. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből a Dunántúlon több helyen kialakulhat zápor, zivatar. A déli szél élénk lesz. 17, 22 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Infostart

Jelentős lehűlést nem lesz, visszatérnek majd a 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletek, ugyanakkor a hét közepétől aktivizálódik a légkör és záporokra, zivatarokra lehet majd számítani. Kiadós, áztató esőre azonban továbbra sincs kilátás, vagyis az aszály országos szinten nem enyhül.

Orvosmeteorológia

Hétfőn frontmentes, alapvetően kellemes idő lesz. A frontérzékenyek szervezete megpihen, csak a fokozottan érzékenyek tapasztalhatnak tüneteket. - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn nem érkezik front térségünkbe, ez pedig végre lehetőséget teremt arra, hogy a megterhelő hidegfront után kipihenhessük magunkat. Reggel még helyenként hűvös lesz, emiatt a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők még enyhébb végtagfájdalmakkal ébredhetnek, de a sajgó ízületek átmozgatása, vagy akár egy meleg borogatás is enyhíthet a panaszokon.

Végre a korábbról elhalasztott tevékenységek, feladatok elvégzésére is lehetőség adódik, el lehet végezni a kerti és a ház körüli munkákat. A kedvező humánmeteorológiai helyzetet használja ki arra, hogy erősítse immunrendszerét, felkészítve ezzel is a későbbi, nehezebb időszakokra, ugyanis már a láthatáron van a következő megterhelő hidegfront. A vitaminpótlásban szerencsére most nagy segítséget nyújthatnak a friss idénygyümölcsök és a zöldségfélék.

 Panaszokat inkább csak akkor tapasztalhat, ha fokozottan érzékeny a hirtelen melegedésre. Ebben az esetben enyhébb vérnyomáspanaszok, migrén, illetve koncentrálási problémák jelentkezésére számítson, ez pedig ronthatja kissé a komfortérzetét.

Csapadék a déli és középső tájakon várható egy-egy zápor, zivatar formájában. Ezeken a tájakon fülledté válik majd a levegő, ez főleg az asztmásokat viseli meg.

Az UV-sugárzás a felhőzet miatt változékonyan alakul, de a napos időben a déli órákban elérheti a 4-4,5-ös erősséget. A fokozottan érzékenyek bőre megpirulhat, amennyiben hosszú időn át a tűző napon tartózkodnak.

Az allergiásoknak jó hír, hogy kitisztult a levegő, és most számottevően nem növekszik a pollenkoncentráció.

A közlekedésben helyenként zivatarokra számíthatunk, emellett többfelé az élénk oldalszél lehet zavaró, de csak a könnyebb járművek menetstabilitását csökkentheti. Vigyázzon jobban az utakon, általában megnövekedett forgalommal érdemes számolni!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s