h i r d e t é s

A téli szünet NEM ételszünet!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A téli szünet NEM ételszünet!

2018. november 27. - 14:59

 

Rászoruló családoknak gyűjt adományt a Kompánia Alapítvány

Forrás: Kompánia Alapítvány

Szaloncukor, bejgli, mézeskalács, halászlé, sült malac...Közelegnek az ünnepi lakomák. Minden családban megvannak a kihagyhatatlan, klasszikus kedvencek, amelyek a karácsonyi és szilveszteri asztalra kerülnek... Minden családban? Biztos? Sajnos Magyarországon rengetegen élnek olyan szegénységben, hogy egy átlag hétköznapon sem tudnak megfelelő táplálékot biztosítani a gyermekeiknek.

Az UNICEF központi kutatóintézete szerint a magyar gyerekek 25%-a él relatív szegénységben, ami a fejlett országok között középmezőnynek felel meg. Az Európai Bizottság egy 2014-es jelentése szerint viszont az általuk vizsgált szempontok alapján a magyar gyerekek 41%-áról elmondható, hogy valamiből nélkülöznek. A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2015- ben publikált közös tanulmánya már nemcsak a szegénységről, hanem a gyermekéhezésről is szomorú adatokat közöl: A kutatás szerint Magyarországon 36–54 ezer gyermek éhezik minden nap, de 200 ezer gyermek életében is időszakosan előfordul, hogy nem jut megfelelő táplálékhoz.

Azt, hogy egy gyerek fejlődése szempontjából mennyire fontos a rendszeres és jó minőségű táplálék, már régen tudjuk. Viszont nemrég egy széleskörű tanulmány kimutatta azt is, hogy a rendszeres gyermekkori éhezés az agy bizonyos területei és funkciói szempontjából súlyos következményekkel járhat. A Nature Neuroscience - a világ legrangosabb idegtudománnyal foglalkozó havilapjavizsgálatából kiderül: A rendszeres hiányos táplálkozás a gyerekek nyelvi készségekért, a memóriáért, valamint az érvelési képességekért felelős régiók fejlődését is nagyban hátráltatja. Mégis hogyan válhat sikeres felnőtté valaki ilyen lehetőségekkel?

A legtöbb hátrányos helyzetű család számára az iskolai étkeztetés hatalmas segítséget jelent abban, hogy gyermekeik legalább ebédre meleg ételt kapjanak. Ám az iskolai szünetekben – így a téli ünnepi időszakban is – egyedül maradnak ezzel a gonddal.

A Csepelen működő Kompánia Alapítvány egész évben azon dolgozik, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását, útkeresését segítse, hogy ne kallódjanak el és boldog felnőttekké válhassanak. A téli szünetben a Kompánia Tanodába járó gyerekek többsége is azzal a problémával küzd meg, mint sok más nagycsaládos, nehéz körülmények között élő: A bőséges karácsonyi vacsora csak álom számukra, sőt, a téli szünetben történő rendszeres étkezés is nehézséget jelent. Ezért az alapítvány útjára indította a „Téli szünet NEM ételszünet” című kampányt, mely során pénzadományt gyűjtenek tartós élelmiszercsomagok összeállításához a tanodába járó gyerekek és családjaik számára.

A gyermekeknek az év egyetlen napján sem szabadna üres hassal tanulnia, játszania, vagy lefeküdnie. Támogasd te is a Kompánia Alapítványt, hogy a nehéz körülmények között élő családok számára is legyen elegendő élelem a téli szünet idején is!

Csatlakozz a Kompánia Alapítvány kampányához!


 

h i r d e t é s