h i r d e t é s

A Tesco-vezér szerint indokolatlanul emelik az élelmiszerárakat a beszállítók

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Tesco-vezér szerint indokolatlanul emelik az élelmiszerárakat a beszállítók

2023. január 23. - 06:15

Az infláció ürügyén szemtelen áremeléseket hajtanak végre egyesek. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Egyes élelmiszer-beszállító vállalatok „az infláció ürügyén” a szükségesnél nagyobb mértékben emelik áraikat – erről beszélt vasárnap John Allan, a Tesco elnöke.

A Tesco-vezér a BBC brit közszolgálati televízió vasárnaponként jelentkező heti politikai magazinműsorában kijelentette: a Tesco – a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, amelynek csaknem 28 százalékos részesedése van a brit szupermarketpiacon – „nagyon keményen” fellép az általa nem törvényszerűnek ítélt áremelésekkel szemben. Elmondta, hogy a Tesco külön munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata az élelmiszer-összetevők és a nyersanyagköltségek figyelése, ÉS ENNEK ALAPJÁN KISZÁMÍTJÁK, HOGY A BESZÁLLÍTÓK ÁLTAL ÉRVÉNYESÍTENI KÍVÁNT KÖLTSÉGEMELKEDÉSEK INDOKOLTAK-E.

John Allan hozzátette, hogy a Tesco már számos beszállítójával összeveszett a kifogásolt árszintek miatt.

A Tesco brit üzleteiben tavaly egy ideig nem lehetett kapni a Kraft Heinz globális élelmiszer-konglomerátum egyes termékeit, miután az áruházlánc és a szállítócég vitába keveredett az árazásról, KÖZTÜK A BRITEKNÉL ALAPVETŐ ÉLELMISZERNEK SZÁMÍTÓ, RENDKÍVÜL KERESETT PARADICSOMOS KONZERVBAB ÁRAZÁSÁRÓL.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint decemberben 10,5 százalék volt a tizenkét havi brit infláció, de a teljes kosáron belül az élelmiszerek ára átlagosan 16,8 százalékkal emelkedett éves összevetésben. (Index)