h i r d e t é s

A többség akarta, a Fidesz nem szavazta meg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A többség akarta, a Fidesz nem szavazta meg

2017. szeptember 29. - 07:43

 

Nem az együttműködésre, igen a korrupcióra

Forrás: PestiSrácok.hu

Az Európai Parlament  belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága jóváhagyta a határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző, európai uniós ügyészi hivatal, az Európai Ügyészség felállítását.

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az Európai Ügyészség bizonyos feltételek mellett jogosult lesz a nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatására a strukturális alapokat érintő csalások és áfacsalások, valamint az unió pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények esetében, hozzájárulva ezzel az uniós költségvetés megerősítéséhez és hatékonyabb védelméhez.

Az uniós csalások elleni küzdelem érdekében az Európai Ügyészség egyesíteni fogja az európai és a nemzeti szintű bűnüldözési erőfeszítéseket. Ki fogja egészíteni az unió csaláselleni hivatala (OLAF) és az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) munkáját, mivel ez utóbbiak egyéni büntetőügyekben nem jogosultak nyomozás vagy vádhatósági eljárás lefolytatására. Noha hatásköre a részt vevő tagállamokra korlátozódik, az ügyészség együtt fog működni a részt nem vevő többi uniós tagállammal is.

Az Európai Ügyészség leghamarabb a rendelet hatálybalépésétől számított három év elteltével kezdheti meg a működését, a hivatal székhelye Luxemburgban lesz.

Eddig 18 EU-tagállam csatlakozott a megerősített együttműködéshez (Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Németország, Görögország, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Portugália, Románia, Szlovénia és Szlovákia), és két további tagállam, Olaszország és Ausztria jelezte csatlakozási szándékát.

A Fidesz döntése felér egy beismerő vallomással

 Az Európai Ügyészség rendszeréhez csatlakozott többek között a hazánkkal szomszédos Szlovákia, Csehország, Szlovénia, vagy épp Románia. Az Orbán-kormány döntése értelmében azonban Magyarország kimarad a korrupciót feltáró együttműködésből, a Fidesz nem kíván csatlakozni a visszaélések felszámolása érdekében létrehozott európai rendszerhez. Hozzáállásuk felér egy beismerő vallomással és egyenes lelepleződése annak a narancsos maffiavilágnak, amelyben az európai források “elveszítik közpénz jellegüket.” Ameddig Orbán Viktor az ország miniszterelnöke, és párttársa Polt Péter a legfőbb ügyész, addig egyetlen forint közpénz sincs biztonságban… – írja az MSZP az MTI OS-hez eljuttatott közleményükben.

(MTI) / huppa.hu


 

h i r d e t é s