h i r d e t é s

A tűzhányók segíthették “egyeduralomra” a dinoszauruszokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A tűzhányók segíthették “egyeduralomra” a dinoszauruszokat

2017. június 30. - 18:44

 

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői ősi kőzeteket elemeztek és kétszázmillió évvel ezelőtti hatalmas vulkánkitörések nyomaira bukkantak. - írja az erdekesvilag.hu.

Forrás: erdekesvilag.hu

A szélsőséges, nagyjából egymillió éven át tartó vulkáni tevékenység okozhatta a földtörténet egyik legnagyobb tömeges fajpusztulását, mely lehetőséget teremtett a dinoszauruszok elterjedésére

– írja a BBC. Ezek a kitörések vezethettek az egyik legnagyobb, úgynevezett tömeges kihalási eseményhez.

A dinoszauruszok képesek voltak kihasználni az állatvilágban előállt hiányt, amit a kihalt fajták hagytak maguk mögött

 – magyarázta Lawrence Percival, az Oxfordi Egyetem földtudományi tanszékének kutatója.

Fotó: Wikipedia/DrKiernan Forrás: erdekesvilag.hu

Forrás: Okayama University of Science/Shinobu Ishigaki Forrás: erdekesvilag.hu

A tudósok négy kontinens kétmillió éves kőzetmintáit vizsgálták meg.

Egy korábbi tanulmány azt mérte fel, hogy változott a szénmennyiség a kőzetekben, ami a vulkánkitörésekből származó szén-dioxiddal függött össze. Az új kutatás a tűzhányók tevékenységének egy másik nyomát, a higanyt analizálta.

A tűzhányó kitörésével felcsapó gázcsóva higanyt is tartalmaz, mely a légkörbe kerül, mielőtt visszaszállna a talajra, leülepedne és évmilliókig ott maradna.

Ha egy üledékrétegben kiugró higanymennyiséget észlelünk, tudjuk, hogy a réteg korával egy időben vulkáni tevékenység folyt. Pontosan ezt láttuk a tömeges kihalás idejében is

 – mondta Percival.

Forrás: erdekesvilag.hu

Az évmillión át tartó kitörések tömeges fajpusztuláshoz vezethettek: a krokodilhoz hasonló állatok, a hüllőszerű emlősök és a kétéltűek is kihaltak.

Az első, korai dinoszauruszok azonban túlélték ezt a korszakot, bár a kutatók erre nem találtak magyarázatot. Amikor a vulkánok többsége elcsendesedett, a dinoszauruszok kevés vetélytárssal találhatták szembe magukat, így elszaporodva átvehették az uralmat a tudósok szerint.

erdekesvilag.hu


 

h i r d e t é s