h i r d e t é s

A TVEL Rt. nukleáris üzemanyagot szállított a Budapesti Kutatóreaktor számára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A TVEL Rt. nukleáris üzemanyagot szállított a Budapesti Kutatóreaktor számára

2020. szeptember 16. - 16:18

 

А TVEL Rt. – az MTA Energiatudományi Kutatóközponttal 2019-ben aláírt szerződés alapján – nukleáris üzemanyagot szállított a Budapesti Kutatóreaktor (BKR) számára. 

Forrás: TelePaks TV/YouTube

A Roszatom TVEL üzemanyaggyártó vállalatához tartozó Novoszibirszki Vegyi Üzemben előállított VVR-M2 üzemanyag-kazetták az elkövetkező néhány évben fedezik a BKR üzemanyag-szükségletét.

A Budapesti Kutatóreaktort tudományos és gyakorlati kutatásokra használják az atomfizika és az anyagtudomány terén, a magyarországi atomenergetikai fejlesztéseket célzó kutatásokat is beleértve. A BKR a Budapesti Neutronközpont fő kutatási létesítménye, amelyben a reaktorok anyagainak tulajdonságait, valamint a nukleáris üzemanyagciklus jellemzőit tanulmányozzák.

Az Energiatudományi Kutatóközpont, amely 2020. szeptember elsején lett 70 éves, jelentős szerepet játszik a paksi atomerőmű üzemeltetésének támogatásában. (Magyarország egyetlen atomerőműve az ország villamosenergia-termelésének több mint 50 százalékát fedezi). A kutatások egyebek között az alábbi területekre terjednek ki: a reaktort alkotó anyagoknak a sugárzás következtében bekövetkező öregedése, a radioaktív hulladék kezelése, a nukleáris üzemanyagciklus zárása, a nukleáris reaktorok fizikája és a nukleáris üzemanyag termomechanikai tulajdonságainak kutatása.

"A TVEL, a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata büszke a Magyarországgal fennálló  hosszú távú együttműködésére, amely az atomenergia és a tudomány számos területére terjed ki. A Budapesti Kutatóreaktor különleges helyet foglal el kapcsolatunk történetét tekintve, ugyanis a létesítmény több mint 60 éve orosz nukleáris üzemanyagot használ. Összehasonlításképpen: a paksi atomerőmű legelső egységét 38 éve állították üzembe. A kutatóreaktor megépítése fontos szerepet játszott abban, hogy az atomfizika terén Magyarországon jelentős tapasztalat halmozódhatott fel az elmúlt évtizedekben, ami különösen fontos egy fejlett atomenergetikai iparral rendelkező ország számára. A magyar szakemberek részt vesznek az atomerőművek nukleáris üzemanyagának fejlesztését célzó projektekben: mind a Paksi Atomerőmű meglévő VVER-440 reaktorai, mind pedig a leendő Paks II. Atomerőmű VVER-1200-as blokkjainak vonatkozásában" – közölte Oleg Grigorjev, a TVEL Rt. kereskedelmi és nemzetközi üzletfejlesztési alelnöke.

A Budapesti Kutatóreaktor Közép-Európa legnagyobb teljesítményű kutatóreaktorainak egyike. A szovjet VVER-projekt alapján épült reaktort 1959-ben helyezték üzembe, azóta többször is teljes körűen modernizálták.  A reaktor eddigi teljes üzemideje alatt végig orosz gyártású üzemanyagot használt. 2012 óta a BKR aktív zónáját kizárólag alacsony dúsítottságú üzemanyaggal töltik fel.


 

h i r d e t é s