h i r d e t é s

A vírus szabaddá tesz!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A vírus szabaddá tesz!

2020. március 26. - 15:17

 

A német igazságszolgáltatás elenged fogvatartottakat a börtönökből

Az ország legnépesebb tartományában a foglyokat egy ideig szabadon engedik. A német börtönökben még nincsenek koronavírusos esetek, pedig a fogvatartottak egy része tegnap óta örülne neki.

Nordrhein-Westfalen tartomány igazságszolgáltatásának is reagálnia kellett a korona járványra: néhány foglyot egy ideig szabadon engednek. Csökkenteni kellett a börtönökben a fertőzés kockázatát, és teret kellett biztosítani a karanténhoz. Peter Biesenbach, a CDU igazságügyi miniszter szerdán 2020.március 25-én jelentette be.

A kisebb büntetések letartóztatását meg kell szakítani. Másoknak, akiknek most kezdik el a fogva tartását, elhalasztják őket, és később börtönbe kell menniük. Biesenbach azonban egyértelművé tette: „ Nincs úgynevezett korona-célkedvezmény. A büntetés megszakítása, a kényszerszabadság a járvány elmúltával megszűnik, a rend helyreáll.”

Mi újság a német börtönökben?

Nordrhein-Westfalen igazságügyi minisztere szerint a börtönökben még mindig nincsenek koronavírussal fertőzött emberek. A börtönrendszer azonban " különleges és jelentős kihívásokkal " néz szembe. Ha megbetegedések lennének, helyre lenne szükség a karanténhoz és az izoláláshoz. Ezért a 16 000 börtönhelyből mintegy ezret kiürítenek.

A fogva tartás megszakítása például azokra az emberekre vonatkozik, akiknek a pénzbüntetését börtönbüntetésre változtatták, mert az elkövetők nem fizettek. Az illegális vezetésért járó bírság megfizetésének elmulasztása miatt fogvatartottakat is ide sorolták. Március 25. után már szabadon bocsáthatók azok is, akik rövid, akár 18 hónapos börtönbüntetést teljesítenek, és amelyeket július végére egyébként szabadon bocsátottak volna.

Az enyhítés azonban feltételekhez kötött. Eddig az érintett személyeknek jó iránymutatással kellett felhívni a figyelmet, és kívül kellett tartózkodniuk. A szexuális elkövetők, a súlyos erőszakos elkövetők és a kitoloncolások nem tartoznak ide.

Látogatások helyett telefonhívások

A mai naptól egyéb vonatkozásban is sokat változik a helyzet. A látogatásokat minimálisra kell korlátozták. Cserébe több telefonhívás és a mobiltelefonok használata is megengedett. Biesenbach az intézkedéseket " felelősségteljesnek és szükségesnek "  tartja.

 

Kollár Erzsébet
Westdeutscher Rundfunk, Düsseldorf
2020. március 26.


 

h i r d e t é s