h i r d e t é s

A Zöld Párt átsöpör Európán

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Zöld Párt átsöpör Európán

2019. június 12. - 12:53

 

Május utolsó hétvégéjén a Zöld Párt végigsöpört Európán, így lehetetlenné tette a középjobb és a középbal politika számára az előretörésük figyelmen kívül hagyását. A Zöld párt hatással volt arra az indítványra, hogy az uniós bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert leváltsák. A Zöld párt szinte minden párttól mandátumot szerzett és bár a populista, szélsőjobb és az európa-ellenes pártok valamivel több helyet foglalnak el, egységük megrepedt és most szinte minden témával kapcsolatban megosztottak, beleértve Vladimir Putyin orosz elnök menedékjogi ügyeit is .

Forrás: reddit.com

Mi az a Zöld Párt?

A Zöld Pártot progresszív gondolkodású tagok alkotják, amely az Európai parlament egyik új frakciója. A párt magában foglalja az Európai Szabad Szövetséget, amely az Európai Parlamentben a szavazatok mintegy 10% -át birtokolja.

A konzervatívokból és a szociáldemokrataból álló két központi csoport a létrehozása óta az EU parlamentje felett a legnagyobb ellenőrzést gyakorolta, de a zöldeket most szavazáson kell fontolóra venni. A többi blokk támogatására most már szükség lesz a jogszabályok elfogadásához, és a megbízásokhoz az igazgatóságon - valamint más felsővezetőknél. E pozíciók közé tartozik az Európai Bizottság elnöksége, az Európai Tanács és az Európai Központi Bank.

Mi fog történni, ha bekövetkezik a Brexit?

A Zöldek szavazati joggal rendelkeznek, amely nagyrészt Brexit-biztos. Bár Nagy-Britannia olyan országok közé tartozik, ahol jó eredményt értek el, azokon a helyeken ahol a Zöldek egy blokkhoz jutottak azokat a szavazáshoz figyelembe kell venni, mivel ha az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, a párt szavazati aránya szinte változatlan marad. Az EU vezetőinek befolyásolásának képessége drámai változást jelent az EU politikai dinamikájában. Néhány évvel ezelőtt a szavazások azt sugallták, hogy a Zöldek valószínűleg Brüsszelben elveszítik a mandátumok mintegy felét. Ehelyett közel 50%-kal nőttek. Amennyiben a Brexit megtörténik, jelentős hatása lesz a fontra és az euróra, amelyek az iFOREX online kereskedési platformján keresztül kereskedhetők.

A zöldpártiak egy külön párttá olvadtak össze

A Zöldeket régen kívülállóknak és idealistáknak tekintették, kivitelezhetetlen ötletekkel. Véleményüket sokan gazdaságilag meggondolatlannak tartották. A párt évekig működött több országban az országos és helyi koalíciók részeként, leginkább Németországban. Ez hitelesítette a Zöldeket kormányzati pártként. A közelmúltban megerősödtek és elkezdtek összpontosítani a társadalmi igazságosságra és az emberi jogokra, valamint a bolygó megmentéséért folyó küzdelemre, ezáltal magukhoz csábítva a főbb pártokból kiábrándult szavazókat.

Kikből áll a Zöld Párt?

A választási rendszer profilja és az egyre növekvő népszerűség valószínűsíthetőleg a befolyás további erősödéséhez fog vezetni. A fiatal szavazók erősen a Zöld pártok felé hajlanak az országok között, ahol jól teljesítettek. Az Európai Zöldek nem rendelkeznek olyan karizmatikus egyénnel, aki egy szinten van az amerikai demokratával, Alexandria Ocasio-Cortezzel, aki egy zöld új megállapodást helyezett a politikai terve középpontjába az amerikai gazdasággal kapcsolatban. De előnyt kovácsoltak a növekvő polgárjogi mozgalmakból, többek között a svéd tinédzser, Greta Thunberg által vezetett iskolai sztrájkokból, az Egyesült Királyságban pedig az Extinction Rebellion (Lázadás a Kihalás ellen) mozgalomból.


 

h i r d e t é s