fbpx Aggódik Izrael Orbánék vásárlása miatt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Aggódik Izrael Orbánék vásárlása miatt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Aggódik Izrael Orbánék vásárlása miatt

2021. december 06. - 06:13

 

Izraeli védelmi tisztviselők határozottan tiltakoztak az ellen, hogy az izraeli kommunikációs műhold-üzemeltető, a Spacecom 51 százalékát eladják egy a Mészáros Lőrinc által fémjelzett magyar kommunikációs vállalatnak.

Az izraeli Hárec napilap szerint az ország védelmi minisztériumát állítólag meglepte, hogy az Amos nevű izraeli műhold szolgáltatásait forgalmazó izraeli cég még júniusban bejelentette, szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG nevű magyar vállalattal. A lap emlékeztet rá, hogy a 4iG Mászáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, aki – mint a lap fogalmaz – „Orbán Viktor miniszterelnök közeli munkatársa”.

Az üzlet véglegesítéséhez az izraeli biztonsági hivatalok hozzájárulására is szükség van. Ezek azonban aggódnak a Spacecom magyar kézbe kerülése miatt, mert az izraeli vállalatot fontos „stratégiai biztonsági eszköznek” tekintik. A cég ugyanis szolgáltatásokat nyújt az izraeli kormány minisztériumai és különböző biztonsági ügynökségei számára.

"Ez egy bizarr üzlet, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és nem demokratikus szereplőknek szolgáltatja ki" – mondták el a Hárecnek magas rangú védelmi tisztviselők.

A fő aggodalom az, hogy az Amos műholdak tulajdonjogának átruházása kárt okoz Izrael egyik stratégiai eszköze számára, és ahhoz vezethet, hogy az izraeli állampolgárokról, a kormányminisztériumokról és a különböző biztonsági ügynökségekről szóló titkos és érzékeny anyagok, ahogy a lap írja, "szélsőséges elemek kezébe kerülnek".

A biztonsági tisztviselők azt is gyanítják, hogy maga Orbán áll a vásárlás mögött, tette hozzá a Hárec.
Egy, a részleteket ismerő védelmi tisztviselő hozzátette, hogy a stratégiai fontosságú eszközök – például a haifai kikötő, az élelmiszeripari vállalatok és a Tel-Aviv metropoliszban épülő villamossínek - kínai vállalatoknak történő eladása óta döntés született a politika megváltoztatásáról. A tisztviselő szerint ennek értelmében nem fogják lehetővé tenni, hogy egy külföldi ország 20 százaléknál nagyobb részesedést vásároljon egy stratégiai jelentőségűnek minősített izraeli konszernben.

A Spacecom válaszul közölte, a vállalat "együttműködik az illetékes szervekkel, hogy megkapja az engedélyeket, ahogyan azt a törvény előírja".
A vállalat bejelentette, hogy június 13-án írt alá szándéknyilatkozatot a 4iG-vel a nagyszabású üzlet előtt, amelynek keretében a magyar cég 69,9 millió dollárért megvásárolja a Spacecom részvényeinek több mint felét, vagyis a vállalat tulajdonjogát.

A Spacecom jelentős adóssággal küzd, csak 2021 első kilenc hónapjában 11 millió dolláros veszteséget halmozott fel. A cég kasszájában mindössze 96 millió dollár van - a 4iG mégis felajánlotta, hogy a részvények értékének 190 százalékáért megvásárolja a részesedést.
A magas ár oka vélekedések szerint: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég azért akarja megvásárolni, hogy Orbán Viktor irányítást szerezhessen a kommunikációs műholdak felett.

A magyarok, írj a lap, a jelek szerint rájöttek, hogy az üzlet még nem zárult le, és hogy az izraeli biztonsági intézményrendszer akadályokat gördít a véglegesítés elé, ezért felbérelték Israel Bachar stratégát, aki Benni Gánc védelmi miniszter tanácsadója volt. A magyarok azt szeretnék, ha Bachar PR-szempontból népszerűsítené az üzletet Izraelben, de a részleteket ismerők úgy vélik, hogy Bachart többek között arra kérik, hogy kapcsolatait felhasználva lobbizzon a döntéshozóknál. (Népszava)

Pontosítás (2021. december 7. 8:49)

„A lap emlékeztet rá, hogy a 4iG Mászáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, aki – mint a lap fogalmaz – „Orbán Viktor miniszterelnök közeli munkatársa”.”

Pontosítás kérése:

A Haarez tévesen közölte, hogy a 4iG Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. A 4iG Nyrt. tulajdonosi szerkezete az alábbi: 

  • KZF Vagyonkezelő Kft. 54,46%,
  • Manhattan Magántőkealap 4,60% (IKON Befektetési Alapkezelő Zrt.)
  • Bartolomeu Investment 5,25%,
  • Saját vállalati részvény 0,86%,
  • Közkézhányad 34,83%.

Egyik tulajdonos sem köthető sem közvetett és sem közvetlen formában a magyar miniszterelnökhöz vagy Mészáros Lőrinchez. A 4iG többségi tulajdonosa a KZF Vagyonkezelő Kft.-n és a Manhattan Magántőkealapon keresztül a társaság elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért.

„A magas ár oka vélekedések szerint: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég azért akarja megvásárolni, hogy Orbán Viktor irányítást szerezhessen a kommunikációs műholdak felett.”

Pontosítás kérése:

Fentiekben közölteknek megfelelően a 4iG Nyrt. főrészvényese Jászai Gellért.


 

h i r d e t é s