h i r d e t é s

Air Force One

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Air Force One

2018. augusztus 19. - 12:01

 

A nemrégiben, pár héttel ezelőtt nyilvánosságra került hírek szerint a Magyar Honvédség újabb repülőgépet, konkrétan egy Falcon 70 típusú repülőeszközt vásárolt. Az indoklás szerint a honvédség légi szállítókapacitásának növelése érdekében volt szükség.

Mintegy mellékesen ugyanakkor a kormány prominensei hozzátették a fenti bejelentéshez, hogy az új csodarepülőgép alkalomadtán alkalmazható a kormánytagok, elsősorban Orbán Viktor külföldi utazásainak lebonyolítására is.

Természetesen. A miniszterelnök személye nyilvánvalóan meghatározó volt e beszerzés szempontjából – ha meg nem, akkor is kihagyhatatlanul kötelező megemlíteni személyét minden bejelentés esetén, hiszen népének tudnia kell, hogy „ Ő” mindig, mindenhol, mindenkor mindenben jelen van, s mindenhez (is) ért.

Természetesen a Honvédség szállítókapacitásának növelése fontos kérdés, és a NATO-tagságból fakadó alapvető kötelezettség is. Hiszen nemrégiben ripakodott rá az amerikai elnök, mint a NATO fő erejének vezetője európai látogatása során szövetségeseire – így Magyarországra is – az általa kevesellett katonai kiadások okán. A döntés a beszerzésről szükséges és logikus tehát, mindamellett a katonai kiadásokat illetőleg „eladható” a NATO vezetésén belül.

Ámde. Mert ugyebár a NER esetén mindig van egy bizonyos „ámde”. Tisztázni kell valamit. A katonai szállítókapacitás növelése NEM jelent egyet a kormánytagok, különösen a miniszterelnök utaztatásával.

Szép-szép ugyanis, hogy a hivatalos kommunikáció szerint a magyar kormány szívesebben fizet légi utaztatásért a Honvédség részére, mint külföldi légitársaságnak. Ugyanakkor – túl azon, hogy az embernek a dolog kapcsán eszébe jut, hogy miért kellett 2012 körül elengedni a MALÉV kezét, hiszen akkor lenne nemzeti légitársaság, ami utaztatná a kormány tagjait – felvetődik a kérdés, hogy a magyar miniszterelnök miért akar mindenképpen katonai, és nem civil géppel utazni?

A válasz egyszerű: ERŐ. Mint mindenben, mindenkor, Orbán Viktor ez esetben is erőt kíván sugározni mindenki felé, s – legalábbis szerinte – erre mi sem alkalmasabb, mint hogy katonai gépen utazzon külföldre.

Komikus. Azt még csak-csak megérti az ember, hogy az amerikai elnök a légierő repülőgépével utazik, erőt sugárzandó a világ többi része felé. No de Magyarország miniszterelnöke? Talán nem túlzás azt állítani, hogy hazánk – ellentétben minden hagymázos kormányzati áradozással – még csak nem is középhatalom, szóval kár az egész felhajtásért.

Mert ez az egész ismét csak nem egyéb, mint felhajtás. Hivalkodás, kivagyiság. A NER egyik alapköve, amit úgy hívnak: hatalmi gőg.

S ez a lényeg. Remélhetőleg nem az lesz a gép hívójele: Hungarian Air Force One. Mert nem tudják majd külföldön, sírjanak -e vagy nevessenek....


 

h i r d e t é s