h i r d e t é s

Ajándékot kapnak a nyugdíjasok húsvétra - de nem mindenki

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ajándékot kapnak a nyugdíjasok húsvétra - de nem mindenki

2019. március 28. - 08:29

 

Vidéki települések és fővárosi önkormányzat is van azok között, akik ajándékot adnak az ünnepek előtt a nyugdíjasoknak. - írja az infostart.hu.

Illusztráció: H. Szabó Sándor

A juttatások meglehetősen változatosak.

A napi.hu szedett össze néhány példát arra, milyen sokféle megoldással ajándékozzák meg húsvét előtt az önkormányzatok a nyugdíjasokat.

A makói önkormányzat 10 ezer forintos Edenred utalványt ad minden 70 év feletti lakosnak - a képviselők ráadásul nem bízzák a véletlenre (és a postára), hanem maguk hordják ki az utalványokat. A városban összesen 3348 ember kap Edenred utalványt - azért ilyet, mert ezzel tudják pótolni a megszűnt Erzsébet-utalványt. Az Edenred ugyanis hideg- és melegétel mellett háztartási és vegyi árura, gyógyszertári termékekre, ruhaneműkre, sportszerekre, szépségápolási termékekre és műszakik cikkek vásárlása esetén is felhasználható, továbbá éttermekben is lehet vele fizetni.

Állami juttatás

Idén is kapnak extra juttatást a nyugdíjasok a kormánytól, de nem Erzsébet-utalvány formájában. 2019 január 1-től ugyanis az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását megszüntette. Az indok az volt, hogy megszűnt azok kedvezményes adózása.

A kormány még nem döntött arról, hogy az utalvány helyett készpénz vagy esetleg SZÉP-kártyán kaphatnak majd juttatást a nyugdíjasok.

Dunaújvárosban egy 2015-ös helyi rendelet szerint hivatalból karácsonykor és húsvétkor annak jár 5000 forintos támogatás, akinek a nyugdíja nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum hétszeresét, azaz 199 500 forintot.

Esztergomban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan a 70. életévet betöltő esztergomi lakóhellyel rendelkező személyeknek, valamint a kérelmező nagycsaládosoknak adnak 5000 forint értékű vásárlási utalványt, ezeket az önkormányzati hivatal dolgozói kézbesítik.

Budapesti kerületek

A XIII. kerületben minden nagykorú, regisztrált, partnerkártyás helyi lakos kap 3 ezer forint értékű húsvéti sonka utalványt, amit a Lehel Csarnok kijelölt hús- és hentesáru boltjaiban válthatnak be.

Az I. kerületben 8 ezer forintot küldenek készpénzben vagy átutalással a 80 év felettieknek, a rászoruló nyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak.

infostart.hu


 

h i r d e t é s