h i r d e t é s

Akadémikusok tiltakoznak az MTA védelmében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Akadémikusok tiltakoznak az MTA védelmében

2018. június 15. - 07:54

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör közleményben ítélte el a 2019-es büdzséből kiderült kezdeményezést, miszerint az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható forrás allokálását a jövőben az innovációs tárca (ITM) koordinálja.

MTA - Forrás: wikipedia

2018-ig az MTA önálló költségvetési fejezete tartalmazta az akadémia kutatóintézeteinek központi költségvetési összegét. A kormány által készített 2019-i költségvetés tervezete ezt az összeget az MTA helyett az új Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetébe utalja. - írja a Napi.hu

A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen - olvasható az akadémikusok közleményében. Véleményük szerint a minisztérium, rendelkezve a kutatóintézetek költségvetéséről, jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon .

A korábbi hasonló intézkedések ismeretében nem meglepő, de felháborító, hogy a kormány ezt a magyar tudomány teljesítőképességét alapvetően veszélyeztető támadást az MTA-val való egyeztetés nélkül, puccsszerűen vezette fel, ezzel a költségvetési tárgyalások idején eleve védekező helyzetbe hozva az akadémiát.

Tiltakozunk a magyar tudomány autonómiáját ért újabb támadás ellen, és követeljük, hogy az MTA kutatóintézeteinek költségvetése maradjon az akadémia önálló költségvetési fejezetében - áll a közleményben.

A tervek miatt péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Lovász László MTA-elnök. (napi.hu)


 

h i r d e t é s