h i r d e t é s

Akár 15 fok is lehet a hétvégén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Akár 15 fok is lehet a hétvégén

2020. február 01. - 06:06

 

A következő napokban változékony, szeles időben lesz részünk, de végig közel 10 fokkal az átlag felett marad a hőmérséklet. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a Dunántúlon és a középső tájakon gyengén felhős, másutt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható.

Délután változóan felhős lesz az ég, több órás napsütés várható. Csapadék nem alakul ki. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni csúcsértékek 11, 16 fok között alakulnak. 

Január utolsó napján megdőlt a napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután Facebook-oldalán.
Azt írták: fél háromkor Drávaszabolcsban 16,7 fokot mért az automata mérőműszer, így ezzel megdőlt az 1965-ben Homokszentgyörgyön regisztrált napi csúcs. (MTI)

Vasárnap délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, elvétve alakulhat ki záporeső. Délután változóan felhős lesz az ég, kezdetben helyenként lehet zápor, majd északnyugat felől egy csapadékrendszer éri el térségünket. Elvétve egy-egy zivatar kialakulása sem kizárt! Megerősödik a nyugati szél. Kora délután 10, 15 fok várható.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érkezik időjárási front térségünkbe, de a melegedés és a nagy napi hőingás intenzív tüneteket okozhat. - írja a meteoklinika.hu

Az éjszakai időszakban lehűl a levegő, helyenként fagypont közelében alakul majd a hőmérséklet, amely elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat. Amennyiben sajgó ízületekkel ébred, kezdje a napot egy átmozgató tornával és tartsa melegen fájó végtagjait. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek. A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délután helyenként a 15 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet csúcsértéke. A helyenként több mint 12-13 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak.

A sok napsütés kedvez a hangulatnak, csupán a megélénkülő, időnként megerősödő szél ront a hő-és komfortérzeten.  Mindenképp ajánlott kihasználni ezt a kellemesebb napot és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni.

A nagyobb városokban egészségtelen a levegő minősége, de a következő napokon érkező frontok várhatóan kitisztítják a levegőt.

A közlekedés során a melegedés és az élénk szél okozza a fő veszélyt. Az élénk szél ront a gépjármű menetstabilitásán, a melegedés hatására tompulnak a reflexek. A balesetveszély nagy, az utakon fokozott figyelem javasolt. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s