h i r d e t é s

Akár az alakuló ülésen szavazhatnak a Tiborcz-adóról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Akár az alakuló ülésen szavazhatnak a Tiborcz-adóról

2019. október 22. - 08:12

 

Már készül a luxus ingatlanokra kivetendő adóról szóló fővárosi rendelettervezet. De korántsem biztos, hogy fizetésre tudják vele bírni az arcátlanul gazdagodókat.

Forrás: 24.hu

Nem szabad, hogy elvigye a hév Karácsony Gergelyt – figyelmeztet a belengetett Tiborcz-adóval kapcsolatban Magyar György ügyvéd, aki szerint csak jól előkészített, megfelelő számításokkal és hatásvizsgálatokkal alátámasztott rendeletet szabad elfogadni. Politikai szempontból érthetőnek tartja az igyekezetet, de a megvalósítás szerinte alapos körültekintést igényel.  Érdemes a rendeletalkotás előtt felmérni a várható lakossági, adófizetői reakciókat.

Magyar György Siófok példáját hozza fel, amelynek önkormányzata „panoráma” adót vetett volna ki a közvetlen vízparti, illetve attól egy-két utcasorral hátrébb lévő ingatlanokra. A hatalmas felzúdulás azután elsodorta az elképzelést. Az érintett ingatlantulajdonosok azzal érveltek, hogy ők már a nyaraló vásárlásakor megfizették a felárat. Másrészt nagy kérdés, hogy valóban azokra nehezedik-e majd az új teher, akikre az új városvezetés rakná. A NER lovagjai ugyanis többnyire nem saját nevükre, hanem családtagjaik, strómanjaik és cégeik nevére íratják ingatlanaikat.  

„Nem elég, hogy felvásárolják a fél várost, még az arcunkba is tolják a gazdagságukat. Vissza fogunk szerezni a budapestiek számára azokból a magánvagyonokból, amelyek a NER-elit luxusvilláiban rejlenek. Hogy mindenki értse, miről van szó, nevezzük ezt Tiborcz-adónak”

– jelentette ki Karácsony Gergely még az önkormányzati választási kampány nyári hevében. Az Orbán Viktor vejéről Tiborczra keresztelt adó első csekkjét rögtön ki is tűzte Orbán Ráhel otthonául is szolgáló virányosi ház kapujára. . (Tiborcz István egyébként pert indított nevének ilyen irányú használata ellen.) Az ígéret szerint az új adót a félmilliárd forintos, többnyire Fidesz-közeli ingatlanokra vetik majd ki, az ebből származó bevételt pedig bérlakások építésére és -felújítására fordítanák. (mfor.hu)


 

h i r d e t é s