h i r d e t é s

Akár évi 1 milliárdba is kerülhet egy stadion üzemeltetése és még mindig épülnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Akár évi 1 milliárdba is kerülhet egy stadion üzemeltetése és még mindig épülnek

2018. február 02. - 09:02

Óriási bukta a kormány kedvenc pénzköltése 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Egy tízmilliárd forintból felépült stadion fenntartási költsége az építmény korszerűségétől függően évi 200 millió és egymilliárd forint közé esik - idézi a Magyar Nemzet Muszbek Mihály sportközgazdászt. 

Lehetetlen piaci alapon üzemeltetni az utóbbi években épült stadionokat, amelyek kihasználtsága elenyésző, a szakközgazdász szerint legfeljebb az segíthetne, ha több klub együtt használná a létesítményeket. - írja a Napi.hu

A szakember szerint a stadionfejlesztési program beindítása a létesítmények borzalmas állapota miatt helyes volt, a hiba abban keresendő, hogy nem a piaci igényekből indultak ki. A már megépített stadionok kihasználtsága 14 százalékos, azaz kevesebb, mint minden hatodik székre jut egy néző. Ugyanakkor még ilyen kevés szurkolónak sem jut elég parkolóhely.

Emellett nem reális azt feltételezni, hogy bármelyik magyar klubcsapat azért kap pénzt, mert bekerül valamelyik nemzetközi sorozat csoportkörébe. Álom azt hinni, hogy a sporton kívüli rendezvényekkel elő lehet teremteni a fenntartási költségek fedezetét, ez csak akkor lehetséges, ha szálloda vagy bevásárlóközpont is működik a létesítményben. Némi sanszot az adna, ha német vagy olasz mintára több klub használna egy stadiont.