h i r d e t é s

Akkumulátorgyár Kecskeméten?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Akkumulátorgyár Kecskeméten?

2023. március 30. - 05:34

A kecskeméti ellenzéki frakció azt kezdeményezi, hogy a kecskeméti Fidesz-KDNP frakcióval közösen a kecskeméti közgyűlés mondja ki, hogy Kecskeméten, illetve közvetlen környezetében ne támogassák akkumulátorgyár építését.

Forrás: Király József Facebook oldala

A Szövetség a Hírös Városért frakció tagjai ezt azután vetetik napirendre, hogy az elmúlt hetekben széles nyilvánosság előtt több település polgárai lakossági fórumokon és demonstrációkon nyilvánította ki Győrtől Debrecenig, nem kérnek a településeikre akkumulátorgyárat. Felháborodásuk legfőbb oka a gyárak által okozott környezetterhelés, az iszonyatos nagyságú vízigény.

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikai célkitűzése ezzel szemben az, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalommá váljon; ezzel biztosítva a főként német érdekeltségű autógyárakban zajló elektromos meghajtású stratégiaváltáshoz szükséges energiatárolók gyártását.

A nemzeti konzultációkban erről nem kérdezték a helyieket, a győri és a debreceni tiltakozások pedig országos üggyé tették az előzetes tájékoztatás hiányában felmerülő lakossági félelmeket a tervezett gigaberuházásokkal szemben.

Kecskeméten?

A kecskeméti ellenzéki képviselők szerint az akkumulátort és alkatrészeit előállító üzemek

  • csak alacsony hozzáadott értékű, összeszerelő munkavégzésre alapulnak, mindez pedig
  • nem mozdítja elő a magyar gazdaságot és a munkavállalók számára is egészségügyi kockázatot jelent.

Ennél nagyobb probléma az, hogy erőforrásigénye az ilyen gyáraknak hatalmas, nem csak villamosenergiából, hanem vízből is nagyon sokra van szükség. Márpedig abból Kecskeméten, itt a Homokhátságon kevés van, és ezért a meglévő vízkészleteinket, amikor térségünket súlyosan érinti az elsivatagosodás, nem szabad kockára tenni ipari beruházások kedvéért – érvelnek a Szövetség képviselői.

Ez az az ok, ami miatt az országban több településen is aggódnak a helyiek. A debreceni gyár kiemelkedően magas vízhasználatáról szóló tanulmányt nemrég a kormányhivatal honlapjáról is eltüntették. Egymásnak ellentmondó számok röpködnek azóta is, mennyire vízre és milyen módon lehet az akkumulátorgyárak vízigényét kielégíteni. A kecskeméti ellenzéki képviselők az indítványukban azt írják, hogy

„Ezen gyárak vízfogyasztása – technológiától függően – naponta megegyezik egy megyei jogú város napi vízfogyasztásával”.

Ezt nem tudni, pontos számításokat senki nem készített, ami napvilágot látott volna. És az is kérdés, valóban terveznek-e a Mercedes városába akkumulátorgyárat építeni. Ezt egyértelműen sem ellenzéki, sem kormánypárti forrásaink nem erősítették meg. Lejer Zoltán, a kecskeméti környezetvédelmi bizottság elnöke is csak annyit mondott, megérti a polgárok aggodalmait, a helyi lakosokat nem lehet kizárni, ha ilyen terv felmerülne Kecskeméten. Erőpozícióból nem lehet ugyanis a jövő generációk életéről döntéseket hozni, melyeknek hosszútávú környezeti kihatásai vannak – tette hozzá az ellenzéki frakció vezetője. A Kecskeméten bővítő német autóipari cég azt viszont közölte már, ő az első megrendelője a debreceni CATL kínai akkumulátorgyárnak.

Nemzetvesztés

Az akkumulátorgyárakról szóló vita csak most élesedik. Minden politikai párt lényegében nemzetvesztésről beszél. A kormányzati ellenkampány az ellenzéki és zöld civil állásponttal szemben az, hogy aki az akkumulátorgyárak ellen tiltakozik, idegen érdekeket szolgál és a környezetvédelem ellen van. Hogy lecsillapítsák a gyárépítések körüli indulatokat, a kormánymédiából harsog a sorosozás, és a Fidesz-közeli influenszerek, valamint vezető politikusok gőzerővel magyarázzák, miért fontos a kínai gyár Magyarországnak.

Az ellenzékiek szerint – mondják egybehangzóan – az akkugyárak Magyarország energiafüggőségét csak tovább növelik, veszélyt jelentenek a hazai édesvízkészletre, a kínai akkugyárakat főleg külföldi vendégmunkásokkal töltik fel, és az Orbán-kormány Magyarország így is pusztuló természetei javait értékesíti a külföldi nagytőkének. Az LMP ezért országos népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság helyi népszavazás útján hozzájárul. Ugyanezt tette a Momentum és a Mi Hazánk Debrecenben, ahol helyi népszavazáson szeretnék ugyanezt kimondatni; a Párbeszéd pedig parlamenti vitanapot kezdeményezett.

Hogy mi a kecskeméti Fidesz véleménye az akkumulátorgyárakról, és milyen további ellenérveket sorakoztatnak fel egymással szemben a kecskeméti kormánypárti és ellenzéki frakciók, azt a csütörtöki közgyűlésen hallgathatjuk meg. Az indítványról, miszerint a kecskeméti közgyűlés egyhangúan mondja ki: ne épüljön a városba és mellé akkumulátorgyár is ekkor fognak szavazni a városanyák és atyák. (kecsup.hu)


h i r d e t é s

Clicky