h i r d e t é s

Alekszej Navalnijt Nobel-békedíjra jelölte Lech Walesa

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Alekszej Navalnijt Nobel-békedíjra jelölte Lech Walesa

2021. február 05. - 07:06

 

Az orosz és az amerikai külügyminiszter első megbeszélésén is téma volt az ellenzéki politikus ügye.

Alekszej Navalnij - Fotó: Facebook/Алексей Навальный

Nobel-békedíjra jelölte Alekszej Navalnijt Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, aki egyben dicsérte az orosz ellenzéki politikus bátorságát, hogy visszatért Oroszországba.

Walesa, akit 1983-ban Nobel-békedíjjal tüntettek ki a Szolidaritás független szakszervezet vezetőjeként a kommunista rendszer lengyelországi megbuktatásában játszott szerepéért, 1990-ben ő lett Lengyelország első demokratikusan megválasztott elnöke.

Lech Walesa a Nobel Bizottsághoz eljuttatott levelében jelölte Navalnijt a díjra – közölte a volt elnök titkára, Marek Kaczmar az AFP francia hírügynökséggel.

 

Navalnij is téma volt az orosz és az amerikai külügyminiszter első tárgyalásán

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyéről is tárgyalt telefonon Szergej Lavrov orosz és Tony Blinken amerikai külügyminiszter – közölte az orosz diplomáciai tárca.

Lavrov az orosz igazságügyi rendszer tiszteletben tartására szólította fel az amerikai felet. A moszkvai tájékoztatás szerint a két külügyminiszter között szó esett a két ország koronavírus elleni vakcinakészítésben való együttműködéséről.

Lavrov megerősítette, hogy Moszkva kész a közös munkára a kapcsolatok normalizálása érdekében.
A két tárcavezető üdvözölte a hadászati támadófegyverek csökkentéséről rendelkező Új START-szerződés meghosszabbítását, hangsúlyozva, hogy ez hozzá fog járulni a nemzetközi biztonság megerősödéséhez. A felek megállapodtak az állandó munkakapcsolat fenntartásában.

A két miniszter Blinken hivatalba lépése óta először beszélt egymással.

A Gazeta Wyborcza című napilap által idézett jelölés szerint az orosz ellenzéki a demokratikus eszmék, az emberi jogok, az emberi szabadságjogok és a jogállam védelme nevében vív harcot a totalitarizmussal.

Az AFP-nek adott interjúban Lech Walesa hősnek nevezte Alekszej Navalnijt, és hangsúlyozta, ha tudna vele beszélni, azt tanácsolná neki, hogy merítsen ihletet az ő példájából, hogyan kell a rendszer ellen harcolni.

Walesa 1995-ben elvesztette az elnökválasztást, 2000-ben mindössze 1 százaléknyi szavazatot kapott. Később azzal is megvádolták, hogy a kommunizmus idején együttműködött az állambiztonsági szervekkel, amit a volt elnök cáfolt.

 

Pénteken újabb tárgyalás jön

Sajtójelentések szerint Navalnijt pénteken ismét bíróság elé állítják, ezúttal egy világháborús veterán, Ignat Artyomenko becsületét és méltóságát célzó rágalmazás címén. Artyomenko megjelent egy, a tavalyi orosz alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben, amelynek szereplőit a politikus "lakájoknak" és "az ország szégyenének" nevezte.

Navalnij a weboldalán közzétett üzenetben arra hívta fel követőit, hogy ne hagyják megfélemlíteni és félrevezetni magukat, hogy így tudják "megszabadítani" Oroszországot "egy maroknyi tolvaj megszállótól".

Navalnij januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték egy merénylet után, amelyet német tudósok szerint Novicsok idegméreggel követtek el.

Kedden egy moszkvai bíróság úgy döntött, hogy le kell töltenie azt a három és fél éves felfüggesztett szabadságvesztést, amelyre az úgynevezett Yves Rocher-ügyben ítélték.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher Vostok-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, fivérére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság, amit az öcs le is ült. Az ítélet szerint a fivérek 26,8 millió rubel (több mint 104 millió forint) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek.

Az EJEB 2017-es ítélete szerint a Navalnij fivérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogukat, egyúttal felülvizsgálatot kért. Az orosz legfelsőbb bíróság ezután mégis helybenhagyta a bírósági döntést. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s