h i r d e t é s


Áll a bál a Pallas Athéné Egyetemen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Áll a bál a Pallas Athéné Egyetemen

2016. november 18. - 17:24
0 komment

 

Hétfő délelőttre békés demonstrációt hirdettek a Pallasz Athéné Egyetem hallgatói - írja a Baon.hu. A tüntetés a kecskeméti GAMF Izsáki úti bejáratánál kezdődik, ahonnan átsétálnak a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítvány székházához.

A Pallasz Athéné Egyetem idén júliusban jött létre a szolnoki és a kecskeméti főiskola egyesítésével. A név választás nem véletlen, az intézményt a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa is támogatja. Az egyetem megalakulásával egy időben, július 1-től életbe lépett az egyetem szervezeti és működési szabályzata, amiben a főiskolás SZMSZ-éhez képest van egy lényeges eltérés: az a hallgató, aki 2012. szeptember 1. előtt kezdte meg az államilag támogatott képzést, tárgyfelvételi díjat kell fizessen, ha másodszor vagy harmadszor vesz fel egy tárgyat. A tárgyfelvételi díj kreditenként háromezer, összesen legfeljebb 12 ezer forint lehet.

A szolnoki és kecskeméti főiskolásoknak korábban csak harmadik vagy többedik nekifutásra kellett fizetniük a tárgyfelvételért. A hétfői tüntetés egyik szervezője szerint az a fő probléma az új szabállyal, hogy visszamenőleges hatályú. Bander Ferenc azt mondta a portálnak, hogy 2015-ben "kíváncsiságból" felvett egy tárgyat, de aztán nem vizsgázott le belőle, mert ütközött egy másikkal. A mostani félévben újra felvette, amiért a Neptun rendszerben kapott egy 12 ezer forintos csekket.

Ha ezt tavaly tudtam volna, akkor nyilván nem kockáztatok, fel se veszem az órát vagy kitörlöm az órarendemből. De egy éve még az volt a szabály, hogy csak a harmadik felvételért kell fizetni. Aztán a nyáron megváltoztatták az szmsz-t, ráadásul úgy, hogy nem tudtak róla a hallgatók. Váratlanul ért ez minket, és jogtalannak érezzük - mondta Bander, aki úgy tudja, hogy van olyan hallgató, aki az új SZMSZ miatt váratlanul 40-50 ezer forintot kellene befizetnie az egyetemnek.h i r d e t é s

betöltés...

;