h i r d e t é s

Államosítaná a kormány az MTA kutatóintézeteit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Államosítaná a kormány az MTA kutatóintézeteit

2018. június 14. - 16:34

 

Palkovics László veszi át a kassza kulcsát. - írja a 24.hu.

Forrás: zoom.hu

Az Index információi szerint, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a kormány költségvetési tervezetében 20.1 milliárd forintot szán az MTA kutatóhálózatának támogatására, de kicsit közelebbről megnézve kiderül, hogy nem több pénz megy a magyar tudománynak, hanem Palkovics László veszi át a kassza kulcsát.

Az MTA kutatóintézetének finanszírozása mostanáig túlnyomó részt közvetlen költségvetési támogatásból ment, innen évi durván 40 milliárd forintot kaptak.

A lap megjegyzi, sok tudós tartott tőle, hogy az új kormány alapvetően átalakítja a tudománypolitikai rendszert, és ennek első lépése az volt, hogy Pálinkás Józsefet leváltják a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nevű intézmény éléről, amelynek a legfontosabb szerepe van a hazai tudomány finanszírozásában.

A költségvetési tervezetben ugyanakkor már nemcsak Pálinkás jogköreinek átvételéről van szó, hanem a független Magyar Tudományos Akadémia pénzügyi kontrolljáról.

A tudomány függetlensége mostanáig megmaradt Magyarországon, most viszont nem tudni, hogy a minisztérium milyen elvek mentén osztaná szét a beígért pénzt, és mit várnak ezért cserébe.

A költségvetési tervezet miatt péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az ülésen várhatóan részt vesz Palkovics is, azt követően pedig az MTA elnöksége közleményt ad ki.

24.hu


 

h i r d e t é s