h i r d e t é s

Állati sok millió Kósa Lajos közelében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Állati sok millió Kósa Lajos közelében

2018. február 05. - 12:16

 

Horváth egyébként agrárvégzettsége ellenére korábban ruházati kereskedelemből élt. Felesége pár éve gazdálkodik. - írja a nepszava.hu.

Egyre több jel utal arra: a miniszter köreiben csak sikeresnek lehet lenni Fotó: Kállai Márton Forrás: nepszava.hu

109 millió forint, főleg uniós támogatást kapott „sertéságazat fejlesztésére” Kósa Lajos tárca nélküli miniszter egyik államtitkára feleségének cége a múlt év végén. Ezzel az összeggel együtt csak tavaly bő 400 millió forint állami és uniós támogatást kapott az alig hat éves cég. A társaságot egyébként úgy vezeti ilyen eredményesen Horváth István államtitkár angoltanár felesége, hogy nem találtuk nyomát annak, hogy a cég 2011-es alapítása előtt is foglalkozott volna mezőgazdasággal.

Horváth István tavaly októberig a kormány sertésprogramért felelős miniszteri megbízottja volt, ma pedig a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke. Ez a szervezet nemrég a nagy nyilvánosság előtt is ismert lett.

Horváth ugyanis a szövetség elnökeként állt ki Kósa Lajos mellett miután lapunk feltárta: a miniszter idős, 82 éves édesanyja egy fél sertésteleppel lett gazdagabb, és a gazdaság később 123 milliós állami támogatást kapott. A politikust védelmező közleményben Horváth arról nem tett említést, hogy Kósa Lajos a közvetlen felettese, de a szöveget minisztere sajtófelelősének az e-mail címéről küldték el a médiának.

Horváth felesége cégének újabb támogatása különös azért is, mert az agrártársaság hasonlóan csodás módon gazdagodik, mint Kósa miniszter rokonságában feltűnő más cégek. A 2011-ben Nagydorogon megalapított, majd éveken át szinte vegetáló Bikácsi Agrár Kft. néhány év alatt támogatásból és hitelből több mint 800 millió forintnyi tőkéhez jutott, a cég eszközállománya pedig hússzorosára nőtt.

A legutolsó ismert, 2016-os cégmérlegében is olyan tételek találhatóak, amelyeket egy átlagos magyar agrár kisvállalkozó legfeljebb az álmaiban láthat: a gépállomány egy év alatt a háromszorosára, az állatállomány pedig tízszeresére nőtt. Ráadásul az eszközállomány meredek növekedésébe még nem számolhattuk bele a tavalyi eredményeket: csak 2017-ben összesen 424 millió forint pályázati pénz ömlött a vállalkozáshoz különféle címeken.

Horváth államtitkár korábban azzal indokolta felesége cégének sikertörténetét, hogy a családja évtizedek óta foglalkozik állattartással. Annyi tudható: az édesapja téeszelnök volt Nagydorogon. Horváth egyébként agrárvégzettsége ellenére korábban ruházati kereskedelemből élt, és angoltanár feleségének sem volt sokáig mezőgazdasági érdekeltsége.

A fideszes politikus először – még szekszárdi polgármesterként – a 2013-as trafikbotrány idején került reflektorfénybe. Egy Hadházy Ákos által készített hangfelvétel szerint a helyi Fidesz tagjaival végigkonzultálta, hogy a helyi pályázók közül ki kaphat trafikot és ki nem – miközben hivatalosan még az sem volt tudható, kik pályáznak. A trafikbizottság később nagyjából azoknak adott trafikot, akiket a hangfelvétel tanúsága szerint erre Horváth és a helyi Fidesz méltónak talált, ám a Polt Péter vezette ügyészség gyorsan lezárta az ügyben indított vizsgálatot.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s