h i r d e t é s

Állatorvos vizsgálja, mert nagyon legyengült az országjárásban Róbert

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Állatorvos vizsgálja, mert nagyon legyengült az országjárásban Róbert

2018. június 11. - 19:55

 

Állatorvos vizsgálja meg Róbertet, az amúgy nőstény medvét, melyet több száz kilométeres kóborlás után Sándorfalva közelében fogtak be pénteken éjfél előtt – tájékoztatta a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága hétfőn az MTI-t. - írja a 168ora.hu.

A Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében a Sándorfalva közelében altató lövedékkel meglőtt, majd befogott medve 2018. június 10-én. Forrás: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy az állat a korábbi feltételezésekkel ellentétben nőstény.

A 80–100 kilogrammos medve láthatóan kimerült az elmúlt két hétben megtett 250-300 kilométeres kóborlás során. Veprik az Indexnek elmondta, hogy bár nincs jó kondícióban a medve, nem kórosan sovány. Az igazgató szerint a múlt heti kaland kicsit megviselte, de most már nyugodt körülmények között van. Kap ételt és vizet, a szabad kifutóban lehet, de a park látogatóitól el van zárva, a Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében helyezték el.

Forrás: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az igazgató szerint a medve viselkedése még a szakembereket is meglepte, túlságosan szelídnek és békésnek tűnik. Amint azt mi is megírtuk, hiába haladt el egy birkanyáj mellett, rájuk se hederített csak a gyümölcsök vonzották. 

Néhányan szervezni kezdtek egy sétát, amelyen Szlovákiába kísérnék haza a medvét. Robinak becézik a medvét, de talán megfelelőbb ezután a Roberta név.

– Sajnos a napokban bármennyire is szorítottunk Robinak, hogy elérje a célját, (bármi is volt az) így is sikerült tőrbe csalniuk. Milyen világ az, ahol egy medve nem sétálhat szabadon a természet és az autópálya lágy ölén?

– írják a szervezők.

A medvét ezért közösen kísérnék vissza Szlovákiába, ahonnan érkezett.

Az állat május végén először Nógrád megyében bukkant fel, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár térségében figyelték meg. Miután Tömörkénynél és Dóc közelében is látták, pénteken éjfél előtt a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be, azt követően, hogy az igazgató altató lövedékkel elkábította.

A közlemény szerint a jelenleg a Szegedi Vadasparkban gondozott medve ügyében a szakértői bizottság első lépésben állat-egészségügyi vizsgálatokat rendelt el, mivel az állat bizonyíthatóan hatalmas távokat tett meg rövid idő alatt, és emiatt fizikailag legyengült.

A medve érdekében szükséges további lépésekről a vizsgálatok alapján, néhány napon belül születik döntés

– tudatta az igazgatóság.

168ora.hu

 


 

h i r d e t é s