fbpx AM: ágazati összefogás a fenntartható fagazdálkodásért | CIVILHETES

h i r d e t é s

AM: ágazati összefogás a fenntartható fagazdálkodásért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

AM: ágazati összefogás a fenntartható fagazdálkodásért

2021. október 22. - 13:49

 

Az erdőgazdálkodók, a faipari ágazat, az Agrárminisztérium és a Soproni Egyetem vezető képviselői részvételével zajlott október 15-én az első fagazdálkodási kerekasztal. Az egyetem azért indította el az ágazatok közötti szakmai párbeszédet, hogy a fenntarthatóság a teljes termékláncban, átfogó alapelvként érvényesüljön, a meglévő gyakorlati megoldások egymás erősítésével támogassák a folyamatot - tájékoztatta az Agrárminisztérium pénteken az MTI-t.

Forrás: HVG

A fenntarthatóság - amelyet a Soproni Egyetem képzési és kutatási tevékenységének középpontjába állított - a XXI. század megkerülhetetlen fogalma és vezérelve, amely a megújuló alapanyag, a fa felhasználásában is központi szerepet kap. Ahhoz, hogy a meglévő gyakorlati megoldások egymást erősítő, egységes rendszerré integrálódjanak, a  fagazdálkodás három pillérének - az erdőgazdálkodóknak, a faipari szereplőknek és az egyetemi tudásbázisnak - közös gondolkodása, együttműködése szükséges. Így tárhatók fel az iparág új lehetőségei is, hiszen a fa felhasználása - különösen az építőiparban - az utóbbi években jelentős növekedésnek indult és ez a tendencia a következő években erősödhet is - írták a közleményben.

"A felgyorsult ütemű erdőtelepítések nyomán folyamatosan növekszik az erdőterület, így a hasznosítható fa mennyisége is. A hosszú távú tervezéskor azonban figyelemmel kell lennünk a klímaváltozás hatásaira is, amelynek nyomán megváltozik az erdők fafajösszetétele, ami hatással van felhasználható faanyag minőségére és mennyiségére is. Éppen ezért az Agrárminisztérium, a Soproni Egyetem és a Fagazdasági Országos Szövetség együttműködésében megkezdődött egy ágazatközi faipari stratégia kidolgozása, amelynek formálásában az átfogó szakmai párbeszédnek megkerülhetetlen szerepe van" - fogalmazott Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára a közlemény szerint.

"A faipar jó mintát kínál a körkörös gazdaság számára, hiszen a fa minden alkotóelemében hasznosítható. A mostani kerekasztal beszélgetés egy rugalmasabb ágazati együttműködés kezdete, amelynek már van kézzelfogható eredménye is: határozott igény fogalmazódott meg arra, hogy a továbbiakban a fagazdálkodás területén nem feldolgozási fázisokban, hanem a teljes termékláncban kell gondolkodni" - fejtette ki az eseményen Alpár Tibor, a Soproni Egyetem innovációért és vállalati kapcsolatokért felelős rektorhelyettese.

A Soproni Egyetem nemcsak a párbeszéd megindításával, hanem a tudásbázis rendelkezésre bocsátásával is aktív alakítója a változásnak: az egyetemi kutatómunka számottevő része iparági igények alapján indul és a képzés során a hallgatók számos projektfeladatba kapcsolódhatnak be, megismerve a gyakorlati igényeket, folyamatokat is - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s