h i r d e t é s

Amerika beszólt a magyar kormánynak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Amerika beszólt a magyar kormánynak

2018. október 17. - 08:29

 

A Népszava információi szerint, keményen beszólt David B. Cornstein amerikai nagykövet a magyar és az ukrán kormánynak is a két ország egyre romló kapcsolatai miatt, Magyar Levente külügyi államtitkár zárt beszélgetésen próbálta magyarázni a bizonyítványt diplomatáknak – írja az atv.hu.

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A lap információi szerint Magyar Levente a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn két órán át próbálta elmagyarázni a magyar álláspontot az Ukrajnával egyre jobban mélyülő diplomáciai krízissel kapcsolatban. A Népszava azt írja, a beszámoló nem hozott sok újdonságot, inkább a sajtóban eddig megjelent információk összefoglalója volt.

Magyar Levente felsorolta az elmúlt időszak kárpátaljai magyarellenes atrocitásait, a nyelvtörvény ügyét, és a legfrissebb fejleményeket, a Mirotvorec szélsőséges ukrán honlap akcióját, aminek keretében több száz kárpátaljai magyar köztisztviselő személyes adatait hozta nyilvánosságra, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek. Magyar Levente arról is beszélt a megjelent diplomatáknak, hogy a magyar hatóságok információi szerint a Mirotvorec több ukrán kormánytisztviselővel is szoros kapcsolatot ápol.

Arról is beszámolt, hogy a nyelvtörvény és más, a magyar kisebbség szempontjából fontos és problémás ügyekben az ukrán vezetés hónapok óta nem tesz semmit. Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet hozzászólásában ugyanakkor arról beszélt, az ukrán kormány elkezdte a Velencei Bizottság ajánlásainak és a zárónyilatkozatba foglaltaknak életbe léptetését.

A Népszava szerint Niclas Trouvé svéd nagykövet nagyon kritikus hangnemben bírálta a magyar kormányt az ügyben, a diplomata szerint álszent dolog, hogy az a kormány aggódik egy listázás miatt, amelyik idehaza maga is civil szervezeteket, értelmiségieket listáztat, és szintén álszentek a magyar aggodalmak a Kárpátaljára telepítendő ukrán katonákkal kapcsolatban, amíg a kormány közben arra büszke, hogy hány magyar katonát telepített a szerb, vagy a horvát határhoz.

Felszólalt David B. Cornstein is.  Az amerikai nagykövet szintén bírálta a kijevi és a budapesti vezetést, mint mondta,

a jelenlegi helyzet csak Moszkva érdekeit szolgálja, amelyik igyekszik aláásni az ukrán integrációs folyamatokat az EU-ba és a NATO-ba, ezért sürgette a feleket, hogy egyezzenek már meg végre a vitás kérdésekben, majd az amerikai diplomácia segítségét is felajánlotta.

A Népszava szombaton egy orosz forrásra hivatkozva arról írt, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin négyszemközti beszélgetésein „minden bizonnyal regionális kérdések is szóba kerülnek”, illetve, hogy az orosz fél „nyitott a paksi hitelszerződés pénzügyi feltételeinek újratárgyalására”, természetesen „az orosz érdekek figyelembe vételével is”.

A lap forrása szerint egy érdekes kijelentése volt még Magyar Leventének, az államtitkár állítólag egy ízben azt mondta, a magyar-ukrán konfliktus „eddig jogi természetű volt”.

Ha eddig jogi volt, de ezután ezek szerint már nem, akkor vajon milyen lesz a jövőben?

 – tette fel a kérdést a lap forrása, hozzátéve, az államtitkár nem fejtette ki bővebben, mire gondolt.

atv.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s