h i r d e t é s

Amerikai politológus összegezte Orbán meghasonlását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Amerikai politológus összegezte Orbán meghasonlását

2019. április 16. - 10:20

 

Van az elmebajnak egy kevésbé ismert jellemzője is. Jelesül, hogy nem csak a zseniket fenyegeti. A középszerű emberek épp annyira – igazából jobban – ki vannak téve a pszichózis veszélyeinek. Előbbiek esetében csupán feltűnőbb a jelenség. Utóbbiak esetében a kedvezőtlen környezet segíti elő az elme megbomlását.

Nem véletlen hát, ha Orbán szelleme, aki soha semmiben nem tudott kiemelkedő teljesítményt nyújtani, szinte teljesen és visszafordíthatatlanul eltorzult. Ennek hatásairól számolt be Francis Fukuyama a spanyol El Pais lapnak adott interjújában.

Az amerikai filozófus, politológus – aki leginkább a kilencvenes évek elején A történelem vége és az utolsó ember címmel írt könyvéről ismert, amelyben a liberális demokrácia ideológiaként aratott végső győzelméről értekezett – sok mindenre kitért, így az Orbán Viktor-féle illiberalizmusra is.

Nem lep meg, hogy milyen irányba megy Magyarország és Lengyelország

– mondta Fukuyama, aki szerint a brexit és az USA mozgása sokkal meglepőbb. A mozgások alatt Fukuyama azt érti, hogy populista jobbratolódást lát, ami veszélyt jelent a liberális demokráciára.

Fukuyama szerint egyébiránt Orbán Viktornak komoly problémái vannak az illiberális demokráciának nevezett rendszerével.

Általában véve Fukuyama optimista, úgy véli, a liberális demokráciáknak nincs globális alternatívája:

Nem hiszem, hogy emberek tömegei akarnak olyan rezsimek alatt élni, mint ami Kínában van

– mondta, de erős érvekkel nem tudta alátámasztani elképzelését. /24.hu/

Nem nehéz kitalálni, hogy mi lehet a gondja Orbánnak saját rendszerével. Leginkább az, hogy az Európai Unió határain belül nem terjesztheti ki mindenek fölé hatalmát. Ezt az ördögi kört pedig az a körülmény zárja be, hogy a unión kívül hazánk halálra van ítélve. Nem elég, hogy a puszta működésünkhöz szükséges támogatások elapadnak – amire a Fidesz magatartása mellett így is igen komoly esélyünk van – a moszkvai uzsorahitelt is be kellene valamiből fizetni. Ami sokkal könnyebb lehetett volna, ha a kormány arra költi a támogatásokat, hogy emeljék az életszínvonalunkat.

Mert ugye magasabb kereset mellett az adózási hajlandóság esélye is nagyobb. Persze ehhez olyan politikai elit kéne, amelyik komolyan veszi saját elszámoltathatóságát.

Címkék: 

 

h i r d e t é s